För 35 år sedan rullades en makalös historia upp i Malmö tingsrätt där en hårfrisörska lurat noblessen att hon var en Rockefeller, prinsessa av Japan, hjärnkirurg, cancerforskare mm. Hon höll på i flera år tillsammans med sin make, som utgav sig för att vara hennes bror, general och CIA agent. En sådan sanslös och sann historia är ju för bra för att man inte ska göra något med den och 2013 framfördes musikalen för första gången på Malmö Operan. Senare har den även spelats på Göteborgs Operans och nu är det dags för Stockholm och Scalateatern.

Den är skriven av Rikard Bergqivst och för musiken är skriven av Martin Östergren, Mathias Venge och Sara Jangfeldt. Det är bra musik i olika genrer allt för att passa in i de olika historierna som Carmencita lurar i folk. Japaninspirerat för hon är ju prinsessa av Japan, hon talar 23 språk och några afrikanska dialekter och då blir det ett medryckande nummer med påhittad afrikanska, countryinspirerat när hon berättar om sin ranch i Texas. Så det är verkligen en härlig blandning! Kul med en musikal med så blandad musik.

Carmencita spelas nu liksom tidigare av Anna-Maria Hallgarn som precis har spelat Sara i den fantastiska Murder Ballad. Carmencita och Sara är väldigt olika karaktärer. Sara var känslosam och intensiv och där fick Anna-Maria spela ut hela sitt register. Carmencita är en svalare och mer elegant karaktär som inte visar sina känslor på samma sätt.  Men det är inte bara Anna-Maria som vi precis kunnat se nyligen på annan scen. Fredrik Lexfors  (Texas Bill/Översten) har varit med Jersey Boys och Sara Jangfelt, som inte bara skrivit musiken utan är med på scen också som domarens hustru, spelade nyss på Stadsteatern i Gift dig med mig lite. Imponerande hur de på så kort tid hinner öva in rollerna och gå in i sina nya karaktärer. Även om flera har spelat i Carmencita tidigare.

Samtliga 8 som är med är väletablerade musikalartister. Rolf Lydahl spelar Åke, som blir förälskad i Carmencita och förlovar sig med henne, adopterat en dotter han aldrig får träffa och som slutligen är den som avslöjar henne. Joachim Bergström spelar hennes bror Bing, Peter Gröning spelar domaren/fyrstjärnan som Carmencita så småningom förlovar sig med och det är början till slutet på bedrägeriet. Therese Andersson Lewis spelar Texas hustru och så slutligen Karolin Funke som överstinnan.

Samtliga spelar sina roller väldigt bra och sjunger bra men jag är lite extra förtjust i Joachim Bergström som jag tycker man ser alldeles för lite av, så kul att han är med i den här musikalen. Men Rolf Lydahl gör en mycket bra godtrogen Åke. Svårt att förstå hur hon kunde lura honom med sina historier och Bing som kommer inrusande stup i kvarten som säkerhetsvakt åt henne.

Det är intressant att se hur de först är skeptiska till henne när Åke presenterar henne för sina vänner, men när hon i förtrolighet berättar om sin stora hemlighet att hon är en Rockefeller och får dem att lova att inte avslöja henne, då börjar de fjäska för henne. Inte ens när Sara (domarens fru) blir svårt sjuk i cancer ifrågasätter den henne när hon inte vill låta Sara få använda den mirakelmedicin mot cancer som hon har uppfunnit. Hon har hela tiden svar på tal. Hon kommer undan med allt hon hittar på.

Det är en underhållande och fascinerande historia och håller bra som musikal. Kul att Martin Östergren är kapellmästare till orkestern. Scenografin är enkel och bra gjord. Inte massa klädbyten utan en några enstaka kimonos, afrikanska skynke etc som kläs på över kläderna som de har i stort sett  under hela musikalen. Dock lite osäker på om det verkligen är tidsenliga kläder. Kändes lite mer 60tal. Bra ljudeffekter till när de häller upp champagne i låtsasglasen etc.

Carmencita har premiär den 12 april och spelas totalt 6 gånger i april. Vill ni ha en trevlig kväll och få den här fascinerande historien framförd av ett gäng bra musikalartister uppbackade av ett bra band så kan jag varmt rekommendera den.

Bilder pressbilder från hemsidan för Carmencita Rockefeller. Mikael Silkeberg och Markus Gårder.

Carmencita-Rockefeller-Foto-Markus-Gårder_06A4265