Konserten sändes i SVT och på diverse andra kanaler så det är nog många som såg den. Men att se en konsert live och på tv är lite olika upplevelser på gott och ont. Vi hade platser på parkett rad 7 som var på vänster sida av scentungan. Man får då närheten till artisterna, samtidigt som man lite går miste av helhetseffekten då ljusspel etc inte blir helt samma sak. Och sen är ju ljudet mycket sämre i Globen än i TV. Den här gången var ljudet riktigt dåligt. Men den riktigt stora bonusen att vara på plats i Globen var att vi fick vara en del av fantastiske Hans Roslings beskrivning av flyktingkrisen från Syrien. Hans Rosling var hemlig gäst och Fredrik och Filip hintade tidigt att man hade en speciell hemlig gäst som skulle dyka upp, ca 20.40 presenterade de honom och jublet visste inte några gränser! Han var den ende som fick stående ovationer av hela Globen när han steg upp på scen och jublet ville aldrig ta slut. Han har verkligen nått ut till folket med sitt enkla sätt att förklara och åskådliggöra hur det verkligen är. Att han sedan har varit med och grundat Läkare utan Gränser är ju bara ännu mer imponerande. Så på plats i Globen förklarade han Syriens befolkning har spridit sig över världen på flykt. Och den stora massan flyktingar var ju kvar i grannländerna, främst Libanon. Sen var det vår sektion som då lyckats ta sig till Europa. Det var max 10 halva rader! Av dessa var de 3 främsta raderna som nått Sverige! Verkligen något att tänka på för alla rasister som skriker om att så många kommer till oss. Efter sitt framförande så fick han återigen en stående ovation innan han lämnade scenen. Och helt rätt att han var den som möttes av sådant jubel.

Kvällens värdar var Petra Medea, Fredrik och Filip. Manus skrivit av Edward af Sillen som numera har ett finger med i det mesta.

Aritstuppbådet var stort, över 60 artister i olika genre deltog på ett eller annat sätt och sedan var det 3 st olika körer också som deltog. Så väldigt mycket folk! Ola Salo var första artist ut och det övergick till duett med Carola, sen radades det upp den ena efter den andra. Vissa väldigt bra framförande och andra mindre bra. Mindre bra kanske för inte min musiksmak (vissa hiphop/rappare) eller för att andra slaktade en riktigt bra låt. Där utmärkte sig Miss Li och Sanna Nielsen som gjorde en riktig urusel version av Beatles ”With a Little help from my friends”. Engagemanget var det inget fel på, men skrika på scen skulle jag också kunna göra….Den mest oväntade konstellationen var nog delar av The Hives och punkgruppen KSMB. Inte helt min musiksmak men intressant att se att gamla punkare numera klär sig antingen i rutig skjora eller svart kostym. Det som är roligast på den här typen av galor tycker jag är just de här oväntade mötena som kan blir helt fantastiskt bra. Petter och Linnea Henriksson gjorde en bra duett.  Maruo Scocco och Markus Krunegård hade en låt om mänsklig värme. Lisa Nilsson och Niklas Strömstedt gjorde en suverän svensk tolkning av Carol Kings”Will you still love me tomorrow”. Helt fantastisk. Riktigt bra var också Sarah Dawn Finer och Malena Ernman. Magnus Carlsson (Weeping Willows) och Petra Marklund gjorde en minnesvärd ”Fix you”.

Men det var inte bara duetter, fast jag gärna sett fler, utan många artister gjorde egna låtar. Laleh gjorde en helt underbart gripande a capella version av ”Some die Young”. Hon håll också ett bra tal och tankvärt tal. Hon vet ju vad hon talar om också! En av kvällens klart bästa. Peter Jöbacks ”Viskar en bön” var också ett gåshudstillfälle. Så bra och passande budskap. Alla valde inte att ha ett budskap som passade kvällen men som ändå var bra. Gillade bla Alcazar, Darin, Ledin och Gardell.

Ledin hade också bjudit in kören som satts ihop med svenska och flyktingar som del av integration och där de valt att sjunga Ledinlåtar. Duvemålakören och Erik Eriksson Kammarkör framförde den nya låten från Kristina från Duvemåla, Var hör vi hemma?

Man kan ju inte bara ha musik utan några komiker var också inbjudna. David Batra och Johan Glans fick till några bra poänger. Sen frågar sig alla om Henrik Schyffert och Nour El-Rafai med sin standup bekräftade att de är ett par?

Det var en lång kväll, nästan 4.5 timme med kort paus. Som sagt många artister men inte ens på den långa tiden fick alla artister som var på plast utrymme att sjunga själv eller i duett utan fick nöja sig med att vara med i den nyskrivna låten ”Alla kan göra nåt” som fick avsluta hela galan. Hade själv gärna sett både Martin Stenmark och Gunilla Backman framföra något eget eller i alla fall en duett.

Maffig avslutning med alla artister på scen och ”Alla kan göra nåt”

Så kom det in några pengar? Det var ju själva grejen med galan. Trots att Fredrik och Filip inte lyckades få tag i en bild på Ingemar Stenmark i sin säng så stannade räkneveret på nästan 39 mkr. Inte illa. Och de påstod att under en kort tid Swishades så mycket pengar så Swish kraschade. Inte illa jobbat. Nu gäller det bara att engagemanget fortsätter!

P1070969P1070979P1070983P1070984P1070986P1070989P1070991P1070994P1070999

P1080002P1080006P1080002P1080009P1080010P1080013P1080014