Kulturhuset Spira är helt rätt i tiden som sätter upp Spelman på taket. Musikalen som spelades första gången 1964 men vars handling är lika aktuell idag och det märks ju då den sätts upp igen över hela världen. Spelas just nu också t ex på Broadway (precis Tony nominerad) och i Sidney.

Själv har jag inte sett den förut men ”Om jag hade pengar” har man ju hört otaliga gånger. Spelman handlar om juden Tevje som har 5 döttrar som börjar komma upp i giftasåldern och om de starka traditionerna som styrde den judiska församlingen i Anatekva, Ryssland 1905. Sakta men säkert börjar traditionerna brytas upp då döttrarna vill välja sina blivande män själva. I Ryssland styr Tsaren men revolutionen står för dörren och judarna drivs från det ena bosättningsområdet efter det andra. Handlingen är skrämmande aktuell trots att det har gått 111 år. Många drivs på flykt från sitt land pga av religion eller annan orsak. Varför lär vi oss inte av historien? Varför fortsätter den här judeförföljelsen? Hur ska man förena sina traditioner med samtiden? Slutet på musikalen som visar hur de fördrivs från sina hem understryker bara hur aktuell den är.

Tevje spelas helt fantastiskt av Anders Ekborg. Så kul att se honom i en musikal igen. Han är helt outstanding i sin rolltolkning. Vilken fantastisk röst och intensitet han har i sin rolltolkning. Ett bättre val för Tevje hade de inte kunnat göra. Pappan som slits mellan traditionerna men som samtidigt ser hur kära och lyckliga döttrarna är med de män de älskar. Men även om han ger vika för ett par av dem går det en gräns när en av döttrarna blir förälskad i en icke jude, en ryss. Man kan umgås och vara vänner, men att gifta sig med en ryss, nej då ser han sin dotter som död. Men man ser hur han lider av det.

Anders är det stora affischnamnet och övriga är mer lokala förmågor som tex Vilde Moberg och Karin Mårtensson som charmigt och bra spelade ett par av döttrarna. Som som helhet är det en bra uppsättning som har gått för utsålda hus och de har fått sätta in extra föreställningar och kvällens föreställning var den allra sista.

Kulturhuset Spira invigdes 2011 och det är ett modernt och fräscht kulturhus. Bekväma stolar! Deras satsningar på att sätta upp musikaler är ju lovande och i höst sätter de upp Sondheims Passion. Och jag kan varmt rekommendera att besökt till Spira.