Wermland operan har en mångårig tradition att sätta upp musikaler och har sina egna stora stjärnor i Christer Nerfont och Cecilie Nefont Thorgersen. Dock har jag själv inte varit här sedan jag såg Elisabeth för en massa år sedan. Men det är ett kärt återseende. Inte minst för att det är en sådan fina teaterbyggnad. Axel Anderberg är arkitekt och han har också t ex Oscarsteatern och Kungliga operan på sin meritlista. Så ni kan ju förstå att det här är en klassisk fin teater, väl värd ett besök!

Hade hört så mycket bra om deras uppsättning av Les Miserable som hade premiär sommaren 2016 och sen har förlängts och förlängts och eftersom jag gillar Les Miserales så var det dags att bege sig till Karlstad igen. Och Karlstad levererade en fin vårdag med sol, men lagom till det var dags för teater började ett still snöfall. (och när vi kom ut var det ett ordentligt snölager på marken och snöfallet fortsatte). Men inne på teatern var det varmt och skönt och vi njöt av den fina teaterlokalen innan det började. I orkesterdiket dök en välbekant dirigent, David White, upp. Några minuters försening innan de första välkända tonerna började spelas, och sen skulle njutningen börja, eller? Lite fundersam blev jag när Christer Nerfont som Jean Valjean äntrar scenen och skägget/polisongerna hänger och dinglar runt ansiktet! Hade de slut på perukklister? eller fick han själv fixa det i en hast? Inte blev det bättre när han tog sig på håret och peruken rörde sig fram och tillbaka. Kändes väldigt amatörmässigt. Och tidigt slogs jag också av hur lik Björn Kjellman han var! Det kändes lite absurt, spelade han Jean Valjean eller Björn Kjellman som spelade Jean Valjean. Och innan ni säger något så är jag inte ensam om att tycka att han liknade Björn Kjellman för när vi gick hem så diskuterade min kompis och jag föreställning och i stort sett i kör tittar vi på varandra och säger ”Men han var ju så lik Björn Kjellman”. Så nåt var det. Och nu är det inget fel att vara lik Björn Kjellman, men det blev konstigt i Les Miserables bara. Men Christers sångröst var det inget fel på. Som tur var så har ju Jean Valjean bara skägg i början och sen blir det ny frisyr också så den fadäsen rättades till. Och då kunde jag verkligen bara njuta! Wermland Operan har verkligen lyckats med den här uppsättningen! Samtliga som är med på scenen är så otroligt duktiga, från huvudrollerna till alla i ensamblen. Otroligt bra och samspelt föreställning och så bra röster. Allra bäst är nog Philip Jalmelid som Javert. Vilken röst och pondus har! Första gången som jag såg Philip var som Marius i Les Mis på Malmö opera. Han var bra redan då, men som Javert får han verkligen visa vilken röstresurs han har. Så imponerande!

Les Miserable har ju flera starka kvinnoroller. Fantine spelas av Vermland operans leading lady, Cecilie Nerfont Thorgersen. En härlig inlevelse. Kerstin Hilldén som Eponine är en ny bekantskap för mig, men så imponerad jag blev. Otroligt duktig och en underbar röst. En av kvällens bästa utan tvekan! Eponine är en av mina favoritkaraktärer i Les Mis. Och Kerstin gör henne verkligen rättvisa. Cosette spelas av Kristin Lidström och hon gör en väldigt bra insats som den ljuva Cosette. Cosettes stora kärlek, Marius, spelas av David Alvefjord. Enjolras spelas av Rikard Björk. Bägge dessas killar är otroligt duktiga och imponerar med sina röster. Så kul med så många nya musikalartister som kommer upp och visar vad de kan. Inte behöver vi oroas för någon tillväxt på musikalsidan inte. Det finns så många duktiga, gäller bara att det sätts upp mycket musikaler så de kan få jobba och blända oss med sina röster! Som sagt, det finns inte en svag insats i den här uppsättningen vilket är väldigt imponerande.

Scenografin är väldigt bra också och de flesta scenlösningar imponerar stort. Lite svagt när de är nere i kloakerna och när Javert begår självmord. Man har i den sistnämnda valt en lösning där Javert sitter ner, vilket gör att han kommer lågt på scenen och blir skymd lite så där tappar de lite. Så är det något man ska tänka på när den nu kommer att flyttas till Spira i Jönköping så är det den scenen.

Det är inte många föreställningar kvar i Karlstad, men den kommer att flyttas till Spira och spelas i alla fall hela hösten där. Så har ni inte sett den i Karlstad, skynda att köpa biljetter till Spira och åt dit och se den. I stort sett är det samma ensamble som ska med vad jag har förstått så det borde bli minst lika bra där! Gillar man Les Miserables är det här en uppsättning man inte ska missa, för den är otroligt bra!