Titeln på den här pjästen måste vara ett av det längsta som finns och kan nog platsa i Guinessrekordbok. Pjäsen heter nämligen, ”A funny thing happend on the way to the gynecologic oncology unit at memorial Sloan Kettering cancer center of New York City”.

Pjäsen är skriven av Halley Feiffer och hade premiär i New York i juni 2016. Den blev Critics pick i New York times. Playhouse har en förmåga att till sina readings och även de pjäser som de väljer att sätta upp, hitta små guldkorn som har ett budskap men som samtidigt lockar till skratt. Och ”A funny thing” är inget undantag. Jag skrattade rätt mycket på den, så det var helt perfekt val att spendera en måndag kväll på. Gillar verkligen att de har just måndagar som kväll för sina readings för då blir det en bra start på veckan.

A funny thing utspelas på ett sjukhus där två kvinnor behandlas för cancer. Joe Ridout spelar den ena mamman som får besök av sin dotter Karla, spelad av Chloe Bergstrand. Den andra damen spelas av en morgonrock då hon i stort sett inte har några repliker, men hennes son Don som spelas av Björn Lönner har desto fler repliker, och de är så vältajmade. Karla är en standupkomiker som tillbringar mycket av besökstiden att jobba med sin standup och läser skämten högt för sin mamma. Men en dag så är Don på andra sidan skynket hos sin mamma och han blir väldigt upprörd över vissa av Karla skämt som han tycker är väl vågade så han drar bort skynket som delar av rummet och säger vad han tycker. Det är upptakten till en intressant vänskap som utvecklas till något mer. Men till en början tycker de verkligen inte om varandra. Både Chole och Björn spelar sina roller förträffligt, härligt minspel och sån bra tajming i replikerna. Och många lockar som sagt till skratt. Det är mycket underfundiga repliker! Man kastas mellan det hemska att vara på en cancerklink till att skratta och det är ofta tvärkast.

Som på tidigare readings så lyckas de väldigt bra med att göra pjäsen intressant och levande även om de ”bara” läser den. Men man glömmer snabbt att det inte är någon rekvisita etc utan man dras snabbt in i handlingen och tiden går väldigt fort och så helt plötsligt är det slut efter ungefär 1.5 timme.

Readingarna är gratis eller så betalar man en frivillig 100lapp och när man får så många skratt en måndagkväll är det väl värt att betala 100 kr.

De har ännu inte annonserat vilka readings de sätter upp under 2017 men jag hoppas verkligen att de fortsätter med det för det är ett jättetrevligt sätt att få se en väldigt ny och aktuell pjäs på engelska här hemma i Sverige. Så jag ser med spänning framemot vad de väljer att ha som readings och kan varmt rekommendera att ni går på dem! Så håll utkik på deras hemsida!