Playhouse teater har som specialitet att sätta upp nyskrivna pjäser som nyligen satts upp i New York, och gärna pjäser som är lite annorlunda på något sätt.

Höstens premiär är Tala är silver av Bess Wohl och det är en rätt annorlunda pjäs då den inte har så mycket talad dialog eftersom handlingen utspelas på ett tyst retreat. Det är första gången som den sätts upp utanför USA.  6 personer anländer till ett retreat med olika förväntingar och personligt bagage och vi får följa dem under de 5 dagarna som retreatet varar. Bara två av de sex känner varandra sedan tidigare. Även om det inte är mycket dialog så lär man känna personerna och får en inblick i det bagage de har med sig. Förutom de sex personerna är det en kursledare som man bara hör rösten på och som samlar gruppen till olika sessioner etc och ska få deltagarna att släppa sitt liv och vara i nuet. Inga mobiler (förutom i bilen), inte äta på något annat ställe än i matsalen och viktigast av allt, inte prata med varandra. Allt för att man de ska stressa av och hitta sig själv på retreated i skogen där bara björnar och myggor får störa friden. Inte lätt och inte ens kursledaren lyckas stressa av…

Pjäsen är på 100 minuter och från första början griper den tag i den och man blir intresserad av att se vad det är för personer och hur det ska gå. En hel del skratt och man har inte tråkigt alls, Lugnet som ligger över retreaten sprids även till publiken på nåt sätt. Musiken och scenografin (ett rum helt i trä med ett fönster där det regnar i början) gör att man får en känsla nästan av att man är där på retreaten.

Skådesplerana är bra och tolkar sina olika karaktärer väldigt bra. Anna Lyons (Judit), Christian Magdu (Rodney), Ing-Marie Carlsson (Jonna), Jasmine Beatrice (Alicia), Jonas Kruse  (Ted) och Mats Blomgren (Mika). Olika personligheter och karaktärer.

Bess Wohl som skrivit päjsen var på plats för ett samtal efter genrepet. Hon berättade att idén till pjäsen fick hon när hon var på ett tyst retreat och därefter var hon på flera och iakttog och samlade på sig karaktärer och händelser som hon ville ha med. Vissa som att det skulle finnas björn i området blev inlagt när det gjorde en show case på den och de fick höra att det fanns björn där. Vissa drag i karaktärerna var från henne, som Alicia som anläder med en hel del väskor och fixar med håret etc. Men även kursledaren hade drag av henne för rollen leder och styr de andra. Som sagt det är inte mycket dialog i pjäsen, men hon har skrivit mycket scenanvisningar och långa rollbeskrivningar så skådespelarna ska kunna sätta sig in i karaktärerna och förmedla vilka de är till publiken. Och det har hon lyckats bra med. Bess Wohl har examen både från Harvard och Yale och har även jobbat som skådespelerska och bland annat varit med i Flightplan, CSI och Bones.

Genrepet flöt på bra, en hel del skratt åt situationerna och med karaktärerna och sen ett intressant samtal med Bess. Det sista får ni inte om ni går och tittar på pjäsen, men väl en trevlig, rolig och intressant pjäs, Kan varmt rekommendera den.

tala-ar-silver7 tala-ar-silver6 tala-ar-silver5 tala-ar-silver4 tala-ar-silver2 tala-ar-silver1tala-ar-silver3