Så var det dags för höstens första reading på Playhouse Teater. En reading är när skådespelarna läser sina roller utan någon rekvisita och scenografi. De har manuset till hjälp hela tiden, men lever sig självlart in i sina roller och repliker. Det är ett sätt att testa hur en pjäs fungerar på en publik. Oftast är det väldigt nyskrivet material, ibland innan det är helt klart som tex Camera som jag var på i våras på Spira eller att man vill testa en pjäs som är ny och t ex satts upp i New York men ännu inte i Sverige. Ikväll var det dags för Indian summer, skriven av Gregory S. Moss och som sattes upp på Playhouse Horizons i New York i maj i år. Så väldigt färskt material och ännu inte översatt så det läses på engelska.  Titeln passar ju väl in på den här varma september som vi har, så Indian summer både inne och ute!

Pjäsen utspelas en sommar i Rhode Island. För att publiken ska kunna förställa sig hur det ser ut läser Björn Lönner sjävla sceninstruktionerna och scenbyten och han gör det på ett väldigt målande sätt så man kan se hur det ser ut på stranden och vågorna som rullar in. Den första karaktären vi får skapa bekantskap med är George (Stephen Rappaport). Den lite udda äldre mannen som är änkling och bor uppe i det lila huset ovanför stranden. Den här sommaren har hans barnbarn Daniel (Alexander de Leeuw) blivit lämnad där på obestämd tid av sin mamma. Daniel saknar sin mamma och är rätt ensam. Tills han en dag träffar den tuffa och kaxiga Izzy (Yosefin Buohler) som kommer från en stor stökig familj med rötterna från Sicilien. Daniel och Izzy är jämnåriga men Izzy har en 10 år äldre pojkvän Jeremy (Philip Oros). Philip Oros såg jag också i readingen av Gloria i våras men övriga var nya reading bekantskaper. Philip var bra som den tuffe coole Jeremy som blivit över och som nu såg sin framtid med sin Izzy. Yosefin var strålande som Izzy. Visade verkligen på riktigt girl power och under föreställningen förändrades Izzy från att ha varit tuff och kaxig till att bli lite mjukare. Izzys förändring beror på att hon träffar Daniel som är en helt annan typ av person än vad hon är van att umgås med. Alexander spelar den lite vilsne och blyge Daniel bra. Även George ser hur Izzy förändras och från att han har varnat Daniel från att umgås med henne så blir även de vänner. Stephen Rapport bra som den udde George.

Indian Summer är en trevlig pjäs med en hel del skratt!

Yosefin har nog många sett i Idol 2013. Stephen Rappaport har varit med i en hel del filmer som Beck, Star Trek Voyager och Anne Holt. Philip Oros har varit också varit med i Beck och även i Solsidan.

Kan varmt rekommendera att ni går på någon reading på Playhouse Teater för det är ett kul sätt att få se en ny pjäs och en möjlighet att se duktiga skådespelare att visa att de kan sätta sig in i en roll med väldigt små medel. Efter pjäsen får man också om man vill stanna kvar och vara med i en diskussion om pjäsen.  Dessutom har Playhouse en trevlig bar och restaurang så man kan få en helkväll.