September är full av premiärer och genrep så när man gillar teater hinner man inte med så mycket annat. Men det är ju inget jag klagar på!

Sällskapsresan hade premiär den 23 oktober 2015 i Malmö och har efter två succésäsonger flyttat upp till China teatern i Stockholm. Och ikväll var det dags för sista genrepet inför morgondagens premiär. De flesta svenskar har nog sett filmen Sällskapsresan som hade premiär 1980 och är filmen där alla svenskar tog den bortkomne Stig Helmer och hans prylgalne vän Ole Bramserud till sina hjärtan. Och de har lockat fram till många skratt under åren.

Musikalen är trogen sin filmförlaga och gillar man filmen så får man allt man vill ha i musikalen allt från ”Jag är inte rädd, jag kan flyga”, ”Hur gör man om man vill ha mer jucie” ”de fyra Pna”  ”invalido” till Berras och Robbans sökande efter Pepes Bodega. Ja allt finns verkigen där. T o m spelas Berra av Sven Melander precis som i filmen. Och det är väl en av få roller som kan göras av samma person 36 år senare utan att man tänker på det. Berra och hans kompis Robban är liksom ålderslösa i filmen och även här.  Robban spelas av Tomas Bolme och matchar Sven som Berra väldigt bra. Och de drar ner många av skratten under kvällen. Sen har de ju inte de bästa sångrösterna precis. Och det är en musikal där sånginsatserna och musiken inte är det viktigaste utan här är det igenkänningsfaktorn och de gamla skämten man skrattar åt och vill ha. Det är inte någon musikal med stora känslor heller men man har trevligt och kul. Jag gillar också att man inte har flyttat den till nutid, utan det är kvar i samma tidsepok.

Men ett och annat sångnummer har man lyckats rätt bra med. Bra tryck är det i låten ”Jag kan flyga jag är inte rädd” och publiken klappar med i Pepes Bodega. Frida Bergh som Majsan har ett par ok låtar, bl a där hon försöker få Stig Helmer (Anders ”Ankan” Johansson” att visa att han tycker om henne. Stig Helmer spelas alltså av Anders ”Ankan” Johansson som har samma typ av fysik som Lasse Åberg. Lång och gänglig och de flesta roller är verkligen typcastad utifrån filmen. Ole, spelas av Hans-Erik Dyvik Husby och jag tycker nog han saknar lite av Jon Skolmens trevlige norrman i sig. Saknar lite värme.

Eftersom jag gillar dansnummer så var det ju kul att de har med ett nummer med klassiska fjädervippor!

Manus och musik är skriven av Bengt Palmers och Jakob Skarin.

Gillar man Sällskapsresan ska man absolut gå och se den på China för man gör filmen rättvisa och man har en trevlig och kul stund!

Bilden är lånad från Sällskapsresans hemsidas pressbilder.(Mikael Lindell Bohlin)