Vilket konsert och musikalår 2015 har varit. Måste ha slagit personligt rekord i kulturgående! Mer än en gång i veckan har jag varit på något som räknas hit, totalt är det 58 evenemang uppdelat på 30 konserter, 19 musikaler, 3 teatrar och 6 övrigt. Och vilken härlig blandning det varit.

2015 är ett år där många olika katastrofer har inträffat och det har märkts på det kulturella utbudet också. Det har varit många olika insamlingsgalor av olika slag som jag gått på. Först ut var Evita ensemblen mot cancer (12 april), som följdes av Pengarna åt skogen med bl a Helen Sjöholm och Magnus Carlsson (3 maj), Insamling  till förmån för Nepal (7 maj), Alzheimersdagen med Anders Ekborg och Andreas Johnson (21 september) och avslutningsvis den gigantiska galan som stöd för flyktningarna ”Hela Sverige skramlar” med hela svenska artisteliten (29 september). Bra att artister ställer upp och visar sitt engagemang och ett trevligt sätt för oss i publiken att vara med och bidra med en slant för att hjälpa de som behöver. Ett bra sätt också att sprida information när man blandar med experter och artister som t ex på insamlingen till Nepal. Intressant att höra personer som brinner för något. Eller som Hans Roslings oförglömliga förklaring av hur många flyktingar som faktiskt tar sig till Sverige av alla som är på flykt. Av hela Globen så var det ynka 2 rader längst fram som tog sig hela vägen till Sverige!

2015 är också året då Sveriges genom tiderna största och mest älskade musikal Kristina från Duvemåla firade 20 år! Denna fantastiska musikal av Björn och Benny som i våras spelades i Göteborg och under hösten på Cirkus i Stockholm. Fantastisk musik och text och en handling lika aktuell idag. Såg nypremiären den 12 september och kul att se Björn och Benny m fl i publikavet. Dock nådde den här uppsättningen inte upp till samma nivå som originaluppsättningen med bl a Helen Sjöholm, Peter Jöback och Anders Ekborg. Så desto roligare var det att Helen och Peter hela våren spelade tillsammans i Jonas Gardells musikal ”Livet är en schlager”.  En musikal som bara blev bättre och bättre för varje gång man såg den. För att fira Kristina 20 år så delade Peter och Helen på värdskapet i årets upplaga av ”I love musicals” som spelades på arenor i Sverige och Finland. En helt underbar konsert med mycket Kristina förstås där jag aldrig kommer att glömma Norm Lewis helt fantastiska version av Vildgräs. Kul även att få se Emmi Christensson som ska spela Christine i Phantom of the Opera hösten 2016 med Peter. I slutet av året gick dock Helen och Peter skilda vägar. Helen gjorde Midvinterkonserter med Anders Widmark å nya Skandiascenen, Cirkus och Peter satte upp sin underbara julshow ”Jag kommer hem till jul” med Cookies N Beans på The Theatre i Göteborg. Och i December fick vi återigen se Anders Ekborg på scen när han drog ut på sin julturné ”En stilla jul”. Dock fick vi inte höra hans underbara version av Vildgräs, men väl helt fantastiska versioner av Getsemane och Bui Doi och många julsånger förstås.

Tittar jag tillbaka på året är det en annan sak som utmärker sig och det är att jag har varit på en del scener som jag aldrig varit på förut. Som nämnts ovan The Theatre på Gothia Towers i Göteborg. En teater/show scen som man gjort väldigt julaktig på Peters julkonserter.  Den nya Skandiascenen på Cirkus med bra ljud och rätt intimstämning. Var på Tele2 och såg en riktig konsert för första gången, Madonna (14 november). Som alla gigantiska arenor så blir det aldrig riktigt bra. Även om ljudet var rätt bra så kommer man så långt ifrån. Storslagen läcker show men det jag kommer att minnas bäst är Madonnas tal till offren i terrordådet i Paris och som hon avslutade med Like a prayer, som hon ytterst sällan spelar. Men de scener som imponerade mest på mig som jag besökte första gången var inte de här stora arenorna utan ett par helt magiska små scener som ni bara måste besöka! Den första var Sunds Nergården. Litet smakprov på denna idyll redan den 26 april en underbar vårdag då vi satt ute och drack afternoon tea medan världen Niklas Andersson underhöll oss med sin sång på verandan. Några månader senare var det dags för full musikalkonsert (2 augusti) där han bjudit in Gunilla Backman, Malena Laszlo och Carina E Nilsson. Scenen ligger med en fantastisk utsikt och solen sken, till en början men när det inte var långt kvar öppnades himlen och det vräkte ner! Men vi vägrade att ge oss så i fullt regnställ diggade vi med tills de fick bryta av säkerhetskäl. Niklas såg vi också på Kvarnen i Trosa den 13 mars. Även det en mysig liten lokal. Men frågan är om Sund Nergården eller Norra Lagnö dansbana var mysigast? Norra Lagnö dansbana ligger mitt inne i skogen, högt upp med trädkronorna runt omkring. En fantastisk sommarkväll (15 augusti) åkte vi dit för att njuta av Linus Whalgren och Jakob Stadell och deras gästartister Hanna von Spreti och Rennie Mirro. Helt underbar konsert. Kommer att hålla utkik om de gör något där igen!

Men det finns ju fler underbara sommarscener. Lasse i Parken är en av dem och den 26 augusti var det dags att se Cookies N Beans där. Dessa fantastiska tjejer! På Lasse i parken kan man även äta mat och det gäller att man är där i tid för det blir lång kö till mat och bar. Är det sommar så sätter Parkteatern igång på olika sommarscener i Stockholm. I år var bl a From Sammy with Love på schemat med Karl Dyall och Rennie Mirro. Den här fantastiska musikal om Sammy Davis liv ihopvävt med Karl och Rennies egna erfarenheter. Så bra och gripande. Såg den i Solursparken i Vällingby (11 juni) och i Rålambshov 30 juni) Ett besök till Vita Bergsparken blev det också för Richard Wolffs konsert med Piaf och Brel mm den 30 augusti. En annan underbar sommarscen är Mosebacke där vi njöt av Sarah Dawn Finer en underbar augustikväll (10 augusti) En konsert där hon bjudit in Lisa Nilsson och Nisse Landgren.

Så blev det höst och dags att bege oss in och då blir det lite mer musikal. Paraplyerna i Cherbourg hade nypremiär på Stadsteatern (10 september) med Michel Legrands underbara musik. Hade sett fram mycket att se Cabaret (24 september) med Sarah Dawn Finer för den var så bra i Uppsala. Men tyvärr var den inte alls lika bra på Stadsteatern i Stockholm. Desto bättre var då Jersey Boys (1 oktober) med bl a Peter Johannson och Bruno Mitsogiannis. Vilket lyckopiller! Peter är ju även känd för sina Queentolkningar och självkart såg jag hans Champions of Rock (20 februari) på Globen. Och det går ju bara inte att missa när Peter och Bruno ger sina rockkonserter så visst såg jag Peter och Bruno på China (24 april) också! De här två killarna är så bra på att spela covers så man tror det är deras egna! Just nu när jag skriver det här så är Peter med på Nyhetsmorgon och spelar Queenlåtare. Väldigt passande! Ja hösten bjöd även på musikalkomedi i form av Förklädet på Göta Lejon. Helt ok, men desto bättre var ju Björn Skifs konsert ”Lite nu och då” just på Göta Lejon (9 november) där Peter Lundblad var gästartist. Sista gången jag hörde ”Ta mig till havet ” live eftersom Peter gick bort precis innan jul. Musikalen Snövit (25 oktober) var en härlig familjemusikal. Hösten är också showtid och vi bjöds på härlig Motown musik i Afrodites show (17 november) och sen fullt discoös med Alcazar (19 november).

Så blev det dags för alla julkonserter och där jag redan nämnt vissa men får ju inte glömma bort en av de juligast av dem alla, Peter och Matildas ”Julen är här” (9 december). Den har allt en julkonsert ska ha! Och lite till för när Peter Johansson är med blir det ju alltid lite Queen också. Brukar även gå på Coops julkonsert men den var på samma kväll som Peter och Matilda hade sin konsert och då väljer jag ju Peter och Matilda. Men synd att missa Coops, även om den inte är minsta julig.  Weeping Willows bjöd på ”Christmas time has come” på Skandiascenen (8 december). För mig tillhör det jultider att åka till London och se julskyltning, lyssna på Christmas Carols på Trafalgar Square och se ett gäng musikaler. I år blev det bara musikaler jag inte sett tidigare, Kinky Boots (16 december), Bend it like Beckham (16 december), Beautiful (17 december) och Close to you (17 december).

Årets sista musikal blev en ny för mig men gammal klassiker. A Christmas Carol (27 december). Charles Dickens julsaga som har fyllts med massa härliga carols. Så julig och härlig och stämningen dröjde sig kvar för när vi kom ut så föll säsongens första snö!

Även om man inte umgås under en musikal eller konsert så är det ju roligare att gå med sina vänner så man kan dela upplevelsen. Så härligt att ha ett gäng trogna vänner att dela det här med. Vänner från runt om i hela världen! Ingen nämnd och ingen glömd, men visst är det alltid lite speciellt när Grant från Australien kommer och vi kan sammanstråla!  Och utan KFD hade vi ju aldrig träfats! Fått så fina vänner via mitt intresse för konserter och muskaler som verkligen berikar mitt liv! Och utan det här intresset så finns det platser jag inte hade besökt heller. I slutet av året fick jag även en ny musikalvän! Hade med mig min systerson på A Christmas Carol och det var första gången han såg en ”riktig” teater. Och efteråt var hans kommentar, ”Det här var jättebra! Säg till om du kommer över biljetter till något annat så följer jag gärna med”. Och det kommer helt garanterat bli fler gånger! Redan är ju Harry Potter inbokad 21 augusti 2016.

Ett helt fantastiskt konsert och musikalår med många underbara minnen! Ser framemot 2016!