Ja nu är Julen här! Dags för lite traditionellt julfirande. Premiär för Peter och Matildas Julen är här! Är få som kan skapa sådan julkänsla som kusinerna från St Anna, Peter Johansson och Matilda Grün. I har de bjudit ”hem” oss till Chinateatern för att för 7e året få fira jul med dem. Eller som Peter säger, hem till Östergötland. För med ett gäng östgötar på scen så känner i alla fall jag mig hemma.

Som vanligt inleder de med ett härligt engelskt Carolsmedley och sen får vi en julresa runt om i världen och i olika genrar. Det bär i väg till Puerto Rico och Feliz Navidad, New York (Underbara Fairytale of New York) och till Österrike för ett jodelnummer med lederhosen och allt! Vi får höra allt från klassiska barnjulsånger i Hopp och led medlyt till riktiga rockjullåtar som Blue Xmas/Christman (burning love). Kul med Chris Reas underbar Driving home for Christmas framför av gästartisten Jesper Sjöberg. Och självklart får vi höra underbara stämningsfulla julsånger som Julen är här och Jul Jul stråland Jul. Det jag verkligen gillar med dem är att man behåller de enkla arrangemangen. Man sjunger jullåtarna som de ska låta, utan massa specialarrangemang och överdådiga körinsatser. Nej här låter man sången få komma fram enkelt och rent, fint uppbackad av kören och väldigt lätt komp, ibland bara lite gitarr. Underbart att höra Matildas klara röst i Jul Jul strålande jul. Till och med Pie Jesus blir bra i det här enkla. Annars tycker jag den kan bli lite för mycket….Riktigt underbart stämningsfullt blir det i Peters julfavorit Tänd ett ljus.

Men det är inte bara de klassiska julsångerna de bjuder på. Inte tänker man på steppdans när man tänker juldans? Men med musikalstjärnor på scen så vore det ju synd och skam att inte få lite dans också. Och på tal om musikalstjärnor, slutnumret i första akten var en utveckling på en favorit från förra året, Tomtefar. Ett helt underbart härligt och roligt julmedley på musikallåtar, allt från Guldet blev till sand, Phantom of the Opera till Grease. Allt med ny text som handlar om tomten. Och Summerloving från Grease blir en berättelse om hur tomten mötte tomtefar! Så underbart. De är inte bara duktiga på att sjunga, de är roliga också! Inte många som har en jättespark på scen heller!

Men mitt i allt det jättejuliga slinker det in en och annan icke julsgång också. Peter gör en fantastisk version på Stad i ljus (eller ja Stockholm är ju fint i julljusen så det är kanske en julsång….). Peter och Matilda visar upp sina styrkor i slutnumret Barcelona. Ingen har väl undgått att Peter är suverän på Queen/Freddie Mercury låtar. Och Matilda lutar gärna åt lite mer operatoner. Självklart blev det lite mer Queen också. Det går ju inte att låta bli med Peter på scen. Han kan verkligen sjunga allt, från Pepparkaksgubbar, Hallelujah till riktig rock. Allt lika bra och med ett ständigt leende på läpparna. Och gärna med en gitarr på magen!

Ja och så nästan exakt 35 år efter mordet på John Lennon (8 dec 1980) och med tanke på världsläget har de valt de perfekta extranumren, Imagine och So this is Christmas.

Det är svårt att hitta en juligare julkonsert än den här så ni som har biljetter till kommande konserter kan se fram emot en nästan 3 timmars lång helt underbar och rolig julkonsert! Och jag kommer att gå nästa år!

P1080319P1080322P1080323P1080324P1080325P1080326P1080327P1080330P1080331P1080333P1080334P1080340P1080342P1080343P1080345P1080346P1080347P1080351P1080352P1080353P1080355P1080357P1080358