Svensktoppen började sändas för 60 år sedan, i oktober 1962 och nu är det dags att fira den här musikaliska 60-åringen och var passar det bättre att göra det än i Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och några av de svenska artister som på något sätt utmärkt sig på listan. Peter Jöback som 1999 var först med att spränga 100-veckorsgränsen med Guldet blev till Sand. Björn Dixgård som med Strövtåg i hembygden är unik med att i tre år i rad (2013-2015) blivit vald till årets svensktopps låt och även nu framröstad till svenskstoppen genom tidernas bästa låt. Petra Marklund gick in på svensktoppen 2012 med Händerna i luften och blev kvar i 69 veckor och den senaste stjärnan Cornelia Jakobs som med sin melodifestivalvinnarlåt Hold Me Closer gick direkt in på första platsen och första låt att nå maxpoäng 200, och är även den melodifestivallåt som legat längst på listan.

När jag läste programtiteln ”Svensktoppen 60 år” och såg vilka artister som skulle vara med tänkte jag att här kan det bli många roliga och spännande versioner på gamla klassiska svensktoppslåtar. Nu blev det inte riktigt så utan programmet bestod främst av artisternas egna låtar från listan och bara någon enstaka egen version av någon annans låt. Där briljerade Peter Jöback med sin version av ”Du är min man”, en suverän version framförd med sån glädje och musikalitet och en härlig glimt i ögat. Helen har fått en klar konkurrent där och det är den låten som jag främst bär med mig från den här kvällen. Men bortser man från låtvalet så var det en fantastisk bra konsert och självklart skulle de alla sjunga sin största låt. Dixgårds Strövtåg i hembygden blev otroligt fint inramad med symfoniorkestern. Guld blev till sand är ju alltid magisk. Riktigt kul att se Cornelia Jakobs sjunga Hold Me Closer, en låt som det verkligen är något visst med och även den lyfte extra med hela symfoniorkestern. Men det var Petra Marklund som fick hela publiken att lyfta från stolarna i Händerna i luften. Energi och glädje i hela Berwaldhallen. Peter och Petra har precis släppt sin duett Illusioner som de sjöng första gången live på Mosebacke den andra september och den blev mäktigare i det här formatet.Det märks verkligen att det gillar att sjunga ihop. Jättekul att de gjorde sin nya låt, men jag hade gärna sett flera duetter mellan dem och de andra artisterna i fler låtar från svensktoppens blandade låtskatt.

Carolina Norén var programledare under kvällen och berättade roliga anekdoter och historia i en lagom balans till musikunderhållningen.

En trevlig musikalisk kväll som bättre hade gått in under ”svenska stjärnor” än Svensktoppen 60 år. Alla artister levererar och det är snyggt inpackad där galaklänningarna har plockats fram och feststämningen kommer fram.

Konserten spelades in och sänds på Berwaldhallen Play den 21 oktober kl 19:00 och även på P4.