För några år sen såg jag Anastasia på Broadway. Legenden om siste tsarens dotter Anastasia, har ju trollbundet många under åren och musikalversionen på Broadway var fantastisk. Malmö Operans svenska uppsättning är lite mindre praktfull vad gäller scenografi och kostym i de storslagna inledningsnumren i tsarens slott, men i övrigt har man fångat stämningen väl med bra scenlösningar. Små Triumfbågar som används som pallar på operan i Paris är kul detaljer.

Men det man slås mest av är Tuva B Larsens fantastiska ljuva stämma och scennärvaro. Hon är Anastasia. Vilken lycka det är för oss i Sverige att hon jobbar och skaffat familj här och inte i hemlandet Norge, så vi kan få njuta av hennes musikaliska tolkningar nu och framöver i andra uppsättningar. Philip Jalmelid som bolsjeviken och partifunktionären Gleb, vara uppgift är att fånga Anastasia, gör också en strålande insats med sin kraftfulla röst, alltid ett säkert kort. Andreas Weise som spelar Dmitrij har nu gjort några olika musikaler och kommit in och det, höll en bra nivå både på sång och samspelet med Tuva. Mikael Jansson som Dmitrijs vän och kumpan Vlad, imponerade också. Den åldrande änkekejsarinnan spelas av Lill Lindfors och passar henne väldigt väl.

Väldigt bra ensemble och det är alltid ett nöje att se en musikal när musiken framförs av en stor orkester, som nu av Malmö Operaorkester. Det blir pampigare och mer storslaget, dock ibland på bekostnad av att solisterna vid några tillfällen överröstas.

Anastasia spelas fram till den 12 november och bor man som jag inte nära, är det ändå värt att åka och se den.