Kulturhuset är stängt för renovering och verksamheten är spridd över hela stan. Soppteatern behövde inte flytta så långt utan bara ”tvärs över gården” och under fontänen på Sergels Torg. Soppteatern har både fått ny lokal och ny chef, den duktiga musikalartisten Sara Jangfeldt. Det ska verkligen bli spännande och kul att se vad som kommer att sättas upp på soppteatern under hennes ledning. Sara har varit med och skrivit Den sista kabarén tillsammans med Andreas T Olsson. Sara och Andreas är med i den tillsammans med pianisten Fredrik Meyer.

Den sista kabarén är en rolig samtids kabaré som tar avstamp i den minskade kulturbudgeten. Stadsteatern stängs och ska renoveras, men kommer den öppnas igen? Anders T Olsson har flytt från Dramaten som blivit nästa teater som ska stängas ner och ingen vet vad som ska hända nu. Under de 55 minuterna får vi  höra om teatrar och museum som stängs ner. Regeringsbildningen, kulturprofilen, Svenska Akademin och andra aktuella händelser vävs ihop i kabarén. Det är en kabaré som lockar till många skratt men det finns en allvarlig ton i den, att man vill tysta kulturmänniskor, på samma sätt som man på 30talet i Tyskland förbjöd kabarér. Kulturarbetare är ju ett hot mot den växande högerextremismen som finns i Sverige och andra länder.

Eftermiddagens genrep är första gången som den spelas för publik och med ljussättning och det blir några små tekniska problem, men Andreas och Sara parerar dem på ett proffsigt sätt och det lockar till fler skratt. Kanske något av det rent av vävs in i kabarén?

En värmande soppa tillsammans med en rolig och tänkvärd kabaré värmer bra den här kalla och snöiga vintern. Den har premiär den 24 januari och är nästan slutsåld februari ut, så boka snabbt eller hoppas på att den fortsätter att spelas fler gånger under våren.

Pressbild Matilda Rahm