Kan Våroffer vara något precis som sommaren håller på att övergå till höst? Det tycker i alla fall Stadsteatern som på Stora scenen sätter upp Fredrik Benke Rydmans nytolkning av Stravinskijs dansdrama.

I första akten dansar Fredrik själv tillsammans med en industriobot till nyskriven musik av Johan Liljedahl. Från första rörelsen trollbinds man av Fredriks kroppskontroll och rörelser. Interaktionen med industriroboten är riktigt häftig. Fredrik dansar med robotens ljusstrålar på väldigt coolt sätt. Fredrik svettas ordentligt på scenen vilket uppmärksammans av roboten som ger honom ett glas vatten. Otroligt läcker dans till modern industrimusik och skiljer sig mot Stravinskijs musik i andra akten.

Andra akten är helt annorlunda, 20 streetdansare och 5000 liter vatten. Modern dans och läckra rörelser. 20 dansare som väcks till liv i våren, livet och känslorna spirar. Alla i samma rörelseschema när någon bryter sig loss och andra följer med. Par bildas och bryts samman. Så kommer vårregnet, först lätt strilande och en kvinnlig dansar utför en fin solodans och får sällskap av en annan, intensivare regn och alla dansare faller in i dansen. När regnet upphör är golvet fullt av vatten och det synkroniserade vattenskvättandet är så häftigt. Långt hår som är blött och som skakas ut. Vattendropparna som bländer i scenljuset. En stor spegel som hissas ner från taket och allt syns från två vinklar och skapar ytterligare en dimension. Vissa delar är otroligt snygga i spegen då det blöta golvet blir mer levande i spegeln. Men det spirande livet  slutar med att någon måste offras. Musiken tar slut och dansarna börjar skriva hotfullt när en av dansarna offras. Där är det några sekunder för mycket av skrikandet och om något ska kapas till premiären är det väl precis i slutet av akt 2.

Genrepet var nästan 2 timmar långt med paus och jag blev verkligen imponerad av Frediks koreografi och alla dansare. De två akterna var väldigt olika och kändes inte direkt ihopkopplade, men bägge var väldigt bra på sitt eget sätt. Så här har jag inte sett dans förut.

Den 7 september är det premiär och spelas till den 30 november. Gillar man dans ska man absolut skaffa biljett till den här föreställningen!

Foton: Håkan Larsson, pressbilder