En Stilla Jul med Anders Ekborg är en julkonsert som verkligen lever upp till att vara en riktigt julkonsert. Från det att man kommer in i lokalen och ser den stora kandelabern med ljus som väntar på att tändas tills sista tonen klingar ut befinner man sig i ett härligt jullugn som bara Anders och hans musiker kan skapa. Inramningen med mjuka mattor, levande ljus, draperier som har små lysande ”stjärnor” i sig och scenljuset i rött eller himmelseblått ger lugn och ro. Har man också lyxen att se konserten på Rival där man kan sjunka ner i de sköna fåtöljerna istället för en hård kyrkbänk så får man ännu mer ro. Fast kyrkor i sig ger en viss stämning som inte finns på Rival. Så för och nackdel, men valde Rival för man slipper köa och det är så underbart att ha den här fantastiska konserten att längta till länge och sen kunna starta julveckan med för att få rätt julstämning.

Som vanligt är det helt nedsläckt när Anders och musikerna kommer in och så tänder Anders ett ljus i taget i lugn takt medans han sjunger ”Nu tändas tusen juleljus”. Det är övervägande julsånger men en och annan låt smyger sig in men de är noga valda, som t ex ”You raise me up”, Gabriellas sång” och ”Million years ago” (Adele) för att ge rätt stämning. Och man kan inte klaga på julstämningen när man får höra så underbara låtar som ”First of May”, Little Drummer Boy”, ”Oh come all ye faithful”, ”Koppången” och flera av Stevie Wonders jullåtar som inleds med en av mina absoluta favoriter ”One day of Christmas”. Anders berättar att det är den enda julskivan som spelas hos honom och det är många fina jullåtar på den. Vi får höra flera anekdoter och berättelser som mellanprat och Anders har en förmåga att lite vandra ifrån ämnet när han kommer på något kul han vill berätta. Men när han läser Viktor Rydbergs ”Tomten” då är det full fokus och inlevelse och man kan höra en knappnåla falla. Vilken julstämning det är då. Julen är ju dock inte bara idyll och det påminner oss Anders om och pratar lite om olika saker som har hänt i Sverige och världen och den där ”trumpne” ledaren. Han läser en fin dikt av Kent Andersson och sjunger sen ”Somliga går med trasiga skor” och ”Karl-Bertil Jonsson”. Vidare tycker han att det är viktigt att man kan skoja och skämta om allt, för även när man skrattar åt allvarsamma ämnen så har man det med sig och får sig en tankställare. Anders har en röst som verkligen passar till många olika genrar och han visar vilken kraft rösten har när han sjunger en opera aria. Och det hörs ju även i ”Getsemane” som han avlsutar första akten med. En röst som förtrollar och som berör så man ryser! Och inte blir det sämre när han sjunger ”O Helga Natt” i andra akten. Hela konserten avslutas mycket stämningsfullt med ”Jul Jul Strålande Jul”. Då har vi njutit i nästan 2,5 timme av Anders underbara sång.

För att få rätt finstämdhet i låtarna har Anders med sig några riktigt duktiga musiker, Stefan Nilsson på piano, Bengt Magnusson på gitarr, Elias Gammelgård på fiol/violin och Atida Munthe Stahlhammer på cello. Precis lagom för att förstärka och lyfta sångerna. Ljudet är perfekt avvägt och inte för högt.

Den här underbara traditionen med En stilla Jul kommer att brytas nästa år berättar Anders för 2018 kommer han att vara upptagen med ett annat engagemang och tyvärr finns inte tid för julkonserter då. Vad det än är, och jag har känslan av att det kommer att bli något fantastiskt bra, så kommer jag att se det och njuta av Anders röst. Men jag kommer också se fram emot att han återkommer med ”En Stilla Jul” någon gång för det här är för bra för att inte återupptas.