En av mina favoritadventskalendrar är Sunes jul från 1991. Den var så rolig och särskilt pappa Rudolf skrattade man gott åt. Förra årets gjordes en teater där den mysiga familjen Andersson hade ”Sune kaos i fredagsmyset”, men nu är det dags att fira jul igen. Och det ska ju vara den där perfekta julen som alltid är som den ska vara. Fick lite Svensson Svensson känsla av scenografin, men det gör ingenting för även den är ju hur kul som helst. Det är Morgan Alling, Sören och Anders som står för manuset.

Pappa Rudolf (Morgan Alling) har sin pricklista där han bokar av att maten är klar, dåliga julskämtet dragit och julgranen klädd. Men nej julgranen var ju inte klädd så snabbt som attans måste den kläs varvid de konstaterar att det blev den fulaste granen de haft. Dock protesterade ett av barnen i mitt sällskap som tyckte den var fin! Mamma Karin (Pernilla Wahlgren) har bjudit in sin kusin Conny (Göran Gillinger) som varit ute och rest och det uppskattas av Håkan som älskar bus, men Rudolf blir inte lika glad. Men det visar sig att Conny inte håller på med bus längre, särskilt inte pruttbus….  Och syster Anna (Mathilda Lindström) som i år igen får vara utklädd till ren på familjejulkortet, så pinsamt. Mitt i allt knackar det på dörren och Rudolfs chef (Måns Nathanaelson) står utanför med ett stort paket på sin väg till Hawaii. Nu blir det inte någon resa för honom för snön vräker ner så han och hans dotter Saga från fira jul hos Anderssons. Sune som fortfarande är en tjejtjusare gillar det för Saga är hans drömtjej, dock inte utan vissa komplikationer. Så dyker en konstig tomte upp, spelad av Hanna Hedlund. Är det en snäll tomte eller vad har hon i sikte? Mat gillar hon i alla fall. Och vem är den mystiska vita damen (Sandra Caménisch) som kan ta sig igenom dörrar och dyker upp hela tiden?

Det är är en väldigt rolig familjeföreställning och både barn och vuxna hittar sina saker att skratta åt, precis som i en Disney film. Vissa skämt som att Chefen har varit med i Rederiet och att Lena PH syr sina egna kläder är nog mer en skrattflört åt de vuxna. Med tanke på att det var rätt mycket småbarn i publiken kanske man kunde ha dragit ner på svordomarna. Och ska man avslöja att det är pappan som klär ut sig till tomen…. fast å andra sidan så dyker ju den riktiga tomten upp eller?

Pernilla Wahlgren och Morgan Alling är mysiga och charmiga som Mamma Karin och Pappa Rudolf. Älskade Hanna Hedlunds tomtetjej och kul att hon fick sjunga en egen sång. Måns Nathanalesson var underbar som elak chef. Sune och Saga är härligt ungdomsförälskade. Håkan småkäck och lillgammal som han ska vara.

Eftermiddagens föreställning var den näst sista innan julen och på flera ställen fick vi lite extra skratt när de tappade bort sig i texten eller sa fel ord som ”köttbord” istället för julbord. Men det är alltid lika kul när det händer spontant och man får se hur de tar sig vidare. Vid nåt tillfälle fick Måns påminna dem om att de behövde komma vidare för det är en föreställning till ikväll. Märks att de har kul när de spelar och gillar att spela den här föreställningen. De får med sig barnen på precis rätt sätt och det är härligt när publiken är med på ett sånt sätt som det bara blir när det är många barn i publiken.

Nu är det juluppehåll men det finns några föreställningar kvar efter nyår om man inte tröttnat på julen då! Men jag kan varmt rekommendera den och det viktigaste av allt var att barnen hade jättekul!

+