Gunilla Backman har gjort sin första talroll i Prima liv på Playhouse Teater och där sjunger hon ju inte en endaste ton så för att råda bot på det och bjuda Playhouse publiken på sång fick vi ikväll se hennes hyllningskonsert till Barbra Streisand. Den har hon tidigare framfört på Stadsteatern och även turnérat med. Jag hade tänkt att gå på någon av föreställningarna på Stadsteatern men fick aldrig till det med datumen men ikväll efter att ha ätit ett jättegott julborg på Gamla Riksarkivet passade det jättebra att få sitta och njuta av underbar sång och musik i en och en halvtimme.

Det var verkligen en njutning hela tiden. Barbra Streisand har tydligen spelat in 67 skivor så det finns en hel del låtar att välja på, och Gunilla hade valt ut de flesta av mina favoriter. Inte för att jag kan alla låtar på de 67 skivorna…. men de som framfördes gillar jag verkligen. De allra flesta låtarna sjöng hon på svenska med fin översättning av Erik Fägerborn. Flera av låtarna har jag hört med annan svensk text som t ex Regn på min parad så lite satt jag och tänkte på en annan text, men rätt snabbt kopplade jag bort det och bara njöt av de nya texterna. Mellan låtarna berättade Gunilla om Barbras liv och hennes stora och viktiga insatser för kvinnor. Bland annat så var hon den första kvinnans om regiserade, skrev manus, producerade och spelade i en och samma film. Den underbara Yentl. Filmen som innehåller en av mina favoriter, ”Pappa”. Peter Jöback hade med den på sin fantastiska skiva ”Personliga val” som släpptes för 20 år sedan och jag har älskat den sedan dess. Gunilla gjorde en väldigt fin version på den. Flera av de låtar som hon hade med i kväll finns också med på Peters skiva. Att Barbra är en älskad sångerska i musikalkretsar är ju inte någon hemlighet. Och det märks så väl när artister gillar vad de sjunger och har en ödmjukhet inför den artist de hyllar. Det blir så äkta och innerligt då. Gunilla får oss att känna hur mycket hon älskar och beundrar Barbra. Inte så det begränsar henne utan det lyfter hennes sång och får en extra värme, närvaro och känsla i rösten. Med Eriks texter får hon fram berättelserna precis som Barbra vill att de ska berättas.

Under kvällen får vi också höra bland annat ”The way we were”, ”Somewhere”, ”Women in love”, ”Guilty”, ”People”, ”Memory”, ”Send in the clowns”  ”Happy days are here” och den jättefina judiska bönen ”Avinu Malkeinu”. Ja som ni ser så är det idel stora hits och oförglömliga låtar som hon har sjungit. Och allt blandas med intressanta detaljer från Barbras liv.

Så med Gunillas sång tillsammans med de duktiga musikerna kapellmästare Joakim Holgersson, Christina Wirdegren-Ahlin på cello och Pär Grebacken på träblås så kan vi i publiken bara luta oss tillbaka i stolarna och njuta av den här underbara konserten som till stor del är i ett lugnt och behagligt tempo. En riktig njutning!