Är ju lite musikaltorka i Stockholm den här hösten då flera teatrar väljer att sätta upp olika shower istället för musikal, men man får inte misströsta utan bege sig ut i landet. Spira i Jönköping börjar bli en riktigt bra och intressant musikalscen. Den här hösten har man ”övertagit” den fantastiska uppsättningen av Les Miserable som gick för utsålda hus på Wermlands Operan. Och det är i stort sett utsålt på Spira också. Så vill ni se den se till att skaffa biljetter snabbt.

Gillar man Les Miserable så blir man absolut inte besviken. Den är lika bra som den var i Karlstad, mycket tack vare att jag än en gång får njuta av Philip Jalmelid som Javert. Han är helt suverän, klart en av de bästa Javert som jag har sett. Jean Valjean spelas av Alexander Lycke, också med en fantastisk röst men som jag tycker gör en liten känsligare Jean Valjean än vad t ex Christer Nerfont gjorde i Karlstad. Men det är det som gör det kul och intressant när en musikalartist gör rollen till sin egen. Som Fantine har man valt en nyexaminerad musikalartist, Anna-Hanna Rosengren. Hon har en väldigt bra röst, men det märktes i början att hon var lite ovan. Lite överspel och för mycket grimaser i ”Jag har en dröm” men i slutnumret så var hon mer balanerad och berörde mer så troligen med lite mer scenvana så kommer hon att hitta rätt även i ”Jag har en dröm”. Hanna Holmgren var med i Karlstad men här på Spira får hon spela Eponine och det gör hon väldigt bra. En av mina favoriter, liksom Emmi Christensson som spelar Cosette. Hon är så ljuv och vacker och har en röst som en ängel. Så man förstår verkligen att Maurius (Kalle Malmberg) blir blixtförälskad i henne. Precis som på Vermlandsoperan så imponeras jag av alla som spelar studenterna. Även här har man hittat ett riktigt bra gäng. Vissa återser vi från Vermlands Operan men Maurius och Enjolras (Petter Snive) är utbytta. Så härligt att se att det finns så många bra musikalartister i Sverige. Och tillväxten är säkrad med de härliga tjejerna som spelar Cosette och Eponine som små och Svante Magnsusson som spelar min favoritbarnroll, den kaxige och orädde Gavroche.

Scenografi är verkligen fantastisk och fungerar så bra på de här mindre scenerna. En stor eloge till Lucy Osborne.

Jönköpings Sinfonietta med dirigent Stuart Calvert fullbordar den här makalösa uppsättningen.

Spiras uppsättning är som sagt minst lika bra som den var i Karlstad och finns bara ett fåtal biljetter kvar. Så skynda att boka för den är absolut värt att resa dit och lägga en helg i Jönköping om man inte bor i närheten. Det är 3 timmar av musikalnjutning! Vill ni se Emmi så spelar hon bara till 11 november sen tar Linna Hyltenfeldt över.

När ni är där missa inte att titta på den lilla utställningen med en modell av scenografin och bilder på kläderna mm som finns i foajen.