Julkonserter finns det många av men en av mina absoluta favoriter är En Stilla Jul med Anders Ekorg. Han har varit i lite olika lokaler som t ex Gustav Wasakyrkan och Rival, och i år var det dags för Vasateatern som har nyöppnat för teater och konserter efter att ha varit stängd i några år. Riktigt trevligt att den används igen för rätt ändamål. Teatern var i bästa julskrud med fina röda stolar, scendraperierna i rött och den klassiska stora kandelabern stod på plats. Likaså en röd fåtölj med en bok i. Allt det här lovade gott för har man varit på de andra konserterna genom åren så vet man vad man har att vänta. Och förväntningarna infriades med råge! Anders kommer in och tänder ljusen i kandelabern och sen är det stämningsfull sång för hela slanten som gäller, uppblandat med lite textläsning som Julevangeliet och Viktor Ryderges underbara Tomten. Anders är helt fenomenal på högläsning. Man riktigt ser tomten smyga fram runt gården.

Anders har lagom till turnén släppt en ny jullåt, Nysnö, som finns på en singel. En finstämt sång med text av Py Bäckman. Direkt efter den får vi höra Bsidan Awake. Ytterligare två ”nya” sånger fick vi höra, Ricardo Ancor och Panis Angelicus. Bägge åt operahållet så Anders fick visa vilken röstkapacitet han har. Men jag fick nog höra alla mina favoriter som First of May, Little Drummer boy, Someday at Christmas och självklart alla traditionella julsånger som t ex Stilla natt och Nu tändas tusen juleljus,   som Anders lyfter till en annan nivå med sin röst. Getsemane som han avslutade första akten med var ju helt makalöst bra! Vilken röst och inlevelse med tårar som rinner ner för kinden.

I andra akten kom Elin Bemark in som gästartist och sjöng Karl Bertil Jonsson och en egenöversättning of Grown up Christmas list, En vuxen flickas dröm. En fin text. Elin och Anders sjöng The Prayer tillsammans och som ett extra nummer sjöng de också Adams Julsång. Allt avslutades så stämningsfullt med Jul Jul strålande jul.

Bengt Magnusson (gitarr), Stefan Nilsson (piano) och Kristin Malmborg (cello) stod för det fina kompet.

Anders Ekborgs julkonserter är precis så där juliga och stämningsfulla som man vill att de ska vara. En underbar blandning av jullåtar i olika genrar i lugnt tempo men med stor inlevelse och en mäktig röst. Nu är man i rätt stämning för att fira jul!

ae4ae3ae5