För exakt 50 år sedan var det en popbandstävling på Solliden där Björn Skifs (Slam Creepers) och Tommy Körberg (Maniacs)  möttes och tävlade och Björn med bandet Slam Creepers gick segrande ur den striden och sen dess har de inte mötts på scen. Förrän Tommy dök upp som hemligt gäst på Björns show Lite nu och då på Göta Lejon och utmanade honom på en revansch. Och att det var populärt visade sig när biljetterna släpptes. Tanken var ju att det bara skulle vara en konsert men den såldes ut snabbt och både en och två extra kvällar lades till. Lär finnas ett fåtal biljetter kvar till söndagens konsert. Kan ju rekommendera att ni kollar och bokar dem direkt och läser klart det här sen!

För den revansch vi fick vara med om var helt enorm. Björn med egna musiker i röd ringhörna och Tommy med sina musiker i blå ringhörna. De äntrar scenen i boxningsrockar och tidigt får vi höra låtarna de tävlade med. Tommy med Beach boys ”Dont worry baby” och Björn med Van Morrisson ”Go on home, baby”. Men de förklarar tidigt att de inte ska ta på sig några boxningshandskar och inget blodbad kommer att utspelas på scen. De skulle ju behöva ta av sig glasögonen och då skulle de inte se och hitta varandra… de har ju blivit lite till åren. Björn var 19 år då det begav sig och Tommy var 18. Och själv var jag inte ens född! Men det verkar lite som om ”gubbarna” druckit ur ungdomens källa och är tillbaka på 60talet. Ja ser man till kroppsfysiken så har ju Björn kvar sin tonårskropp, medan Tommy har lagt på sig lite rondör vilket han återkommer till då och då för han måste ibland väga in sig. Men även om de har åldrats så har inte rösterna blivit sämre. Bägge har röster som är bland de bästa vi kan hitta i Sverige. Vilket tryck de har i sina röster!

Det är verkligen imponerande att de har kvar sina röster och lika imponerande är det att musiken som de spelar håller än och är så suveränt bra! Jag var som sagt inte ens född är musiken kom, men det här är låtar som håller 50 år senare och är lika bra. Frågan är hur mycket av dagens musik som kommer att spelas på konserter om 50 år, eller är det den här typen av låtar som kommer att leva kvar då? Kvällen är en kavalkad av underbara 60tals låtar. Och det är i stort sett bara covers framförda av världens bästa coverband! Det är en kväll när vi inte får höra en enda av deras egna stora hitar, inte ens ”Judy min vän” som är från 69 fick vi höra. Ingen Michelangelo eller Anthem. Men helt ärligt så saknade man inte dem den här kvällen för det var så många bra låtar vi fick höra och det kändes som om det är ett engångs tillfälle. Är ju inte det vanligaste att Tommy Körberg river av en riktigt rockig låt (White room) och leder en duell med elgittar/bas i mitten. Det bjöds på Kinks, Animals, Beatles, Beach Boys och många fler och det var helt suveränt. En av mina favoriter är ”You lost that loving feeling”. Låten som vi nog alla minns från Top Gun, men som The Rightous brothers sjöng redan 1964. Ikväll är den en underbar duett mellan Björn och Tommy.

Det är roligt och kul mellansnack där de minns tillbaka och hyllar musik de älskar. Eward af Sillén har varit med och skrivit manus och det är på pricken rätt. En fulländad konsert och publiken älskar det! Och den har sommaren har gubbarna som passerat 65 visat hur man rockar på scen! Springsteen regerade i Göteborg, Badrock på Visby (som jag dock inte såg) och så nu Björn och Tommy här på Solliden.

Det var fullt ös i två timmar och sen vandrade jag hemåt i den ljumna sommarkvällen. En underbar sommardag, med sol och bad och fantastisk konsert! Svensk sommar när den är som bäst!

P1090694

P1090698P1090703P1090704P1090705P1090708P1090714P1090720P1090724P1090725P1090726P1090730RS1RS2RS4RS3