Det är nog få föreställningar som kan mäta sig med Harry Potter and the Cursed Child på många sätt. Biljetterna släpptes hösten 2016 och sålde slut på bara några timmar. Själv klickade jag in mig i kön direkt när man kunde och hamnade på typ 18 256 platsen och fick en beräknad tid på att komma fram på 3 timmar. Så det var bara att sitta där och vänta, inte vågade man göra för mycket på internet ifall man skulle råka kastas ut från köm. Men jag kom fram och det var ju inte precis att man kunde välja och vraka när man kom fram för det var rätt utsålt då på den period de hade släppt. Så det blev den 21 augusti och platser på Grand Circle E15 och E16. Pris för två biljetter 240 £. Det var då för både del 1 och del 2 förstås. Gissa om det blev en uppskattad julklapp till systersonen! Ska man gå på Harry Potter så ska man självklart gå med någon som gillar Harry Potter!

Efter det första biljettsläppet har det släpps biljetter ytterligare ett par omgångar och nu är det utsålt till decemer 2017! Säg nägon annan teater som utsåld så långt i förväg!

Pjäsen hade premiär den 30 juli, men haft previews sedan juni. Kul att se den med orginalcasten, även om det inte är någon speciell person som jag ville se.

Själva upplägget är ju speciellet med att den är uppdelad i två delar och man kan välja att se den två kvällar i följd, eller bägge på samma dag. Jag valde det senare för när man väl ser den vill man ju se klart! Man blir uppmanad att komma 1 timme innan för det är säkerhetskontroll etc. Så vi var på plats strax före kl 12 och då ringlade sig kön från entrén till stage door på teatern, dvs ett halvt varv runt huset. Det var många som var klädda i HP-tröjor, caper, halsdukar etc, så publiken såg mer ut som om den var på väg till en konsert eller en fotbollsmatch, inte på väg till en teater! Men jättekul att se. När de väl öppnat så gick kontrollen rätt snabbt och inne så påminde de flera gånger om att man inte någon gång fick ta kort inne i salongen, bara ute i barerna. Och efter varje del så delades det ut knapppar med #keepthesecrets, så jag kommer inte avslöja så mycket…. Går man utanför teatern finns inte några bilder från föreställningen som det brukar. Dock säljer de ett souvenirprogram med bilder inne på teatern och det finns lite bilder på hemsidan också.

Men det jag kan avslöja är att magin lever på scen! Och redan när de uppmanar till att mobiler etc ska vara avstängda är det i rena Harry Potter andan och det är olika meddelande innan varje akt. Kul sätt att tala om att man ska stänga av de där hemska mugglemaskinerna! Annars vet man inte vad som händer.

Direkt när det börjar sitter man helt trollbunden! Det är samma magi som på filmerna och det funkar så bra att spela på scen. Som alla vet så har ju Harry Potter blivit vuxen och jobbar på Ministeriet för magi tillsammans med Hermione. Deras barn ska börja på Hogwarts, så pjäsen börjar i stort sett där sista boken/filmen slutar. Och sen blir det ett fantastiskt äventyr där Harry, Hermione och Ron självklart har stora roller men det är barnen som ger sig ut på äventyr. Och flera gamla bekanta dyker upp här och där så man saknar inte någon! Och de har verkligen fått till det där med magin! De byter skepnad, stolar flyger, det flygs etc och allt är gjort väldigt bra! Eftersom man är så inne i handlingen så glömmer man bort att titta efter hur de gör vissa saker även om man ibland beroende på var man sitter i salongen kan se då och då hur det funkar. Men det är så bra gjort ändå. Riktigt bra har de gjort dementorerna, även om det är väldigt enkelt. Men precis som i filmerna så bygger musiken fram stämningen och man känner obehag när man ska osv. Det är riktiigt riktigt bra. Och början på del 2 är obehaglig. Varför, ja det får du veta om du ser pjäsen eller läser manuset som är släppt. Så många av er som läser det här vet vad jag menar.

Men det är inte bara en äventyrshistoria, det är även en fin historia om relationerna mellan föräldrar och barn. Hur är det att vara Harry Potters son? Och hur är det att vara en pappa som älskar sin son, men känner att han inte riktigt når fram?

Som sagt vi såg orginalcasten och jag måste säga att jag är imponerad av alla i den. Ingen kan väl ha missat att man har valt Noma Dumezweni som Hermione. En mörk kvinna som spelar Hermione, och hon är helt perfekt! Spelar en stark och kraftfull Hermione. Jamie Parker spelar Harry Potter. Paul Thornley är Ron Weasly och bägge två är bra i sina roller  Poppy Milller är jättebra som Ginny Potter. Alla fyra axlar mantlarna väl som vuxna. De nya huvudrollerna är ju Albus Potter, Scorpius Malfoy och Delphi Diggory. Sam Clemmett, som Ablus Potter är fantastisk. Riktigt imponerad blev jag av Anthony Boyle som spelar Scorpius Malfoy, pojken som alla undrar vem är hans pappa egentligen? Och Ester Smith som Delphi Diggory är helt underbar! Men hela ensamblen är väldigt bra och det märks att de har kul att göra den här föreställningen. Och vem skulle inte göra det när de efter varje akt möts av publikens jubel och dånande applåder? Under akten var det i stort sett knäpptyst, men efter varje akt ville applåderna inte ta slut och de blev inropade flera gånger i det vanliga applådtacket. Publiken gillade verkligen föreställningen, gammal som ung och det var verkligen en väldigt blandad publik.

Första delen är 2.40 och andra delen är 2.35 så man tillbringar ca 9 timmar på teatern med ett matavbrott på ca 1.5 timme mellan del 1 och 2. Men det känns verkligen inte så länge. Tiden bara flyger iväg! Vid varje aktslut var jag lika förvånad, är det paus redan?

Ni som har lycktas boka biljetter stort grattis! Ni kommer inte att bli besvikna. Till alla andra, ge inte upp! Den lär bli förlängd men se till att ha koll på biljettsläppet och boka. Och det går också att chansa på returns  samma dag och ett lotteri de har, men kön var rätt lång till den så kom i tid!

Gillar man Harry Potter ska man absolut inte missa att åka till London och se den! Systersonen var helt lyrisk efteråt!

HP1HP2HP6HP7