Idag var det en fråga om hösten skulle vinna eller om sommaren skulle fortsätta att dominera. Morgonen var grå och kulen och på flera ställen i Stockholm kom det skurar, även ute vid Sjöhistoriska där publiken började ansluta redan vi 10tiden. Men ju mer det närmade sig konsertstart desto blåare blev himlen. När vi anlände vid 12.30 tiden var det en del publik på plats men man märkte att morgonen varit grå. På scen pågick soundcheck och repetition med dagens sångare Peter Jöback. Så till tonerna av Music of the night på svenska gick vi runt och tittade efter en bra plats och hittade en vid ena kanten av scenen på solsidan. Så vi slog oss ned och njöt av att få höra alla dagens sånger av Peter.

Därefter kunde vi i solskenet äta vår spartanska picknick och avnjuta lite musik av ungdomar från Konserthusets sommarmusiker och sen var det ett samtal mellan DNs kulturchef Björn Wiman och DNs musikkritiker Martin Nyström.

Strax innan kl 14 börjar Kungliga filharmonikerna ta plats på scen och Konserthusets chef Stefan Forsberg äntrade scenen för en kort inledning innan han presenterade dagens värd, Kattis Ahlström och dirigent Karina Canellakis. Så var musiken i full gång och allt som allt var det 14 nummer som spelades under dagen, varav 4 inte fanns med i programmet. Det bjöds bl a på Tjajkovskij, Debussey och vår svenske Hugo Alfén. Peter valde att framföra två sånger från sin franska skiva, Aznavours ”Jag såg mig redan där” och Brels ”Sång för gamla älskande”. Det är nästan 5 år sedan skivan kom och det var ett tag sedan man hörde honom sjunga något från den så det var kul att han plockade fram dem igen. Passar så bra med underbara Filharmonikerna. Han hade texten till dem med sig och han och Kattis skojade om att nu behöver man ju ha lite stor text för att se när man blivit lite ”gammal”…  En sommardag i Stockholm så är ju hans ”Stockholm i natt” nästan självklar så den fick vi också höra idag. Den är alltid lika underbar att höra live.

Det blev även lite allsång där Peter strax innan konserten blev tillfrågad om han ville vara med så han och Kattis kämpade lite med tyskan till Beethovens ”Månaderna” (symfoni nr 9). Det blev lite enklare för dem och publiken när de övergick till den svenska texten ”Januari börjar året….”

Den ordinarie delen av konserten avslutades med Bernsteins ”Mambo” ur West Side Story och sen blev det avtackning och blomning. Då fick Peter frågan om han inte kunde sjunga någon musikal och då kom förstås ”Music of the night” nu i den svenska versionen som Peter ska sjunga i premiären av Fantomen på Operan om exakt 1 månad på Cirkus. Lät väldigt bra och han blev helt rätt belönad med en stående ovation av den stora publiken som var på plats. Brukar vara någonstans runt 40 000 som samlas en eftermiddag i Augusti för att njuta av klassisk musik och en av våra bästa solister. Glada toner med Filharmonikerna följde den stora publiken när den packade ihop. Stor eloge till dirigent Karina Canellakis som med stor energi ledde de fantastiska filharmonikerna

Blir spännande att se vem som får äran att vara solist nästa år! DNkonserten är ett så härligt sommarinslag!

P1090627P1090636P1090637P1090641P1090644P1090650P1090653P1090660P1090662P1090663P1090664P1090666P1090668