Har varit på ett par teater readings på Playhous Teater tidigare men det här var min första reading på en musikal. Så det var lite spännande att se hur jag skulle uppleva att sen en musikal i en reading. Det är tredje gången som det är en reading på Camera, musikalen om delar av Ingrid Bergmans liv. Första gången var mars 2015 på Stockholms Dramatiska högskola, och sen var det en workshop med studenter från SHM och skådespelare från Östgötateatern och den 29 augusti 2015 var en reading på Göteborgsoperan. Samma dag som var Ingrid Bergmans 100åriga födelsedag och dödsdag.

Så nu var det dags för den tredje reading av musikalen och den här gången på Spira i Jönköping, men min första så jag kan inte redogöra för hur den har utvecklats, men vad jag hörde så från den första readingen till den här har det plockats bort roller och lagts till någon sång. Och det är ju precis det som reading och workshops handlar om, att testa och se vad som funkar på scen och vad som inte funkar och sen justera så man får något som blir riktigt bra.

Camera är alltså en musikal om delar av Ingrid Bergmans liv. Den börjar när hon redan har blivit känd och bor i Hollywood och filmar för fullt. Hon är gift med Aron Petter Lindströmo och har dottern Pia. Rätt snart kommer dock Roberto Rossillini in i bilden och hon lämnar USA för att göra filmen Stromboli med honom. Kan man historien om Ingrid så vet man också att hon inleder ett förhållande med honom som leder till skilsmässa och tre barn. Det här ses inte med blida ögon. Så småningom återvänder Ingrid till USA och filmar där igen och musikalen slutar efter att hon har återkommit till USA.

Ingrid spelas av Anna-Maria Hallgarn och hon har en stark inlevelse i rollen och sjunger väldigt bra och känslosamt. Kul att se henne i ytterligare en stark kvinnoroll (under våren har jag sett henne i Murder Ballad och Carmencita Rockefeller) Aron Petter spelas av Alexander Lycke som imponerar stort med sin kraftfulla men även känsliga stämma. Roberto Rossellini spelas av David Lundqvist som jag inte har sett så mycket av tidigare men blev riktigt imponerad av honom. Han har en fantastisk röst och härlig inlevelse i rollen. Särskilt när det pratades om vilken man den där Rossellini var. Innan Rossellini träffar Ingrid har han ett förhållande med den italienska skådespelerskan Anna Magnani, här spelad av Maria Möller. Maria Möller är nog mest känd för att imitera kändisar som Carola och Drottning Silvia, men här är det hennes egen sångröst som hörs och den är inte dålig alls. Hon har några riktigt bra och kraftfulla sånger i sin roll. Sist men inte minst i rollistan är Anders Ekborg som maskinisten som är med Ingrid både i Hollywood och på Stromboli. Sångmässigt är rollen som maskinisten inte så stor, men när väl Anders får lov att ta sig ton är det fantastiskt som vanligt. Han har ett par låtar men ingen riktigt powerlåt. Dock en lite mer komisk låt. Om man till den slutliga versionen väljer att ha kvar Anders i rollen som maskinisten skulle jag gärna se att man la till en starkare låt så man får njuta av hans underbara röst fullt ut. Annars är det nog inte så mycket som man behöver ändra på vad gäller handling och musik. Men sen blir det ju en annan upplevelse när det börjar ageras, kostym, scenografi etc kommer på plats.

Det var inte bara huvudrollsinnehavarna som var med på readingen utan även en ensamble bestånde av musikalstudenterna Caroline Gustafsson, Lina Eriksson, Henriette Holgert, Snorre Ryen Töndel, Hani Arrabi och Johan Hwartz. Alla gjorde väldigt bra ifrån sig och det var kul att att se att de gillade att stå på scen. Så framtiden för musikalsverige ser ljus ut! Eftersom det var en reading så det inte någon stor orkester utan bara en pianist, men med en så välspelande pianist som Thomas Bay behövdes inte någon orkester. Perfekt spel av honom så alla röster kom fram ordentligt.

Staffan Aspegren har skrivit handlingen (book) och Jan-Erik Sääf har skrivit text och musik. Både handlingen och text och musik var väldigt bra så jag ser framemot att få se den färdiga versionen på scen någon gång inom en snar framtid. Verkligen kul att man satsar på att göra en ny musikal om en av de mest kända svenska kvinnorna genom tiderna. En stark kvinna som valde sin egen väg. Så vem vet det blir kanske att åka till Jönköping och Spira om nåt år eller så för att se den färdiga musikalen Camera! I höst sätter man upp Passion så hösten program är ju redan klart, men kanske till våren?

Bilden är från Spiras Hemsida.

https://www.smot.se/camera—reading/