Dags för mig att se min första workshop! Jättespännande att få vara med och se en musikal så här tidigt innan den är klar! Studenter från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg har tillsammans med skådespelare från Smålands Musik och teater jobbat med första akten i den helt nyskrivna musikalen Raoul under 3 veckor.

Det är Pierre Oxenryd och Johan Hwatz (Johan är även student på HSM) som har skrivit den och vad jag förstår är den inte helt färdigskriven än. Men det som vi fick se var verkligen lovande. Mycket dramatisk musik och bra historia. Det här kan verkligen bli något bra! Och ett så intressant ämne!

Vissa delar av akt 1 spelades med viss rekvisita medan andra sånger sjöngs rak upp och ner som i en reading. Trots väldigt enkel rekvisita, några bord och stolar och ett plastemballlage som var tårta eller portfölj och blanding av agerande och reading så blev man trollbunden av historien, musiken och sångerna.

Det var 5 studenter, Caroline Gustafsson, Lina Eriksson, Henriette Holgert, Snorre Ryen Töndel och Hani Arrabi som tillsammans med Åsa Arhammar och Kalle Malmberg från Smålands Musik och teater som spelade alla roller, så alla personer hade flera roller att spela. Men vem som var vem i de olika scenerna förklarades väldigt bra av regissör Markus Virta som satte oss in handlingen.

Akt 1 börjar med ”tillfångatagandet” av Raoul Wallenberg i Budapest den 17 januari 1945. Sen spolas handlingen tillbaka till det att Raoul blir utvald att genomföra det hemliga uppdraget med judefrågan och hur han kommer till Budapest och tillsammans med befintlig personal sätter igång att tillverka skyddspass. Raoul var inte ett helt självklart val. I Budapest får vi även stifta bekantskap med Adolf Eichmann och nazisterna, ett ungdomsgäng och en familj som håller sig gömda. I början spelas Raoul av Kalle Malmberg men när det börjar krävas mer sång i rollen tar Snorre Ryen Töndel över och han imponerar verkligen. Vilken röst han har! Kalle spelar då bl a Adolf Eichmann istället.

Igår var studenterna med i readingen i Camera som ensemble, men här fick de stiga fram och spela huvudrollerna och olika mindre roller. Det var kul att se hur de då växte och tog för sig mer och man bättre kunde höra vilka bra musikalartister de redan är och att de bara kan bli bättre och bättre. Snorre var som sagt väldigt imponerande som Raoul men de andra var också riktigt duktiga och jobbade bra med materialet och den enkla rekvisitan. Det känns som det här är en musikal som man ska ha rätt enkel rekvisita till för att få fram handlingen och budskapet.

Vid ett tillfälle, efter en fest på ett hotell där Adolf Eichmann använde ”judesvin” till en delegation judar som var inbjudna, frågade regissören oss i publiken om man kunde använda ordet judesvin. Och vi var nog väldigt eniga om att i det här sammanhanget så är det helt rätt att använda det ordet för att visa hur nazisterna och befolkningen behandlade judarna. Att inte visa på det hemska som skedde och ord som användes vore ju att försköna historien och att det inte blir så obehagligt. Men musikal behöver inte bara vara glättigt och färgglatt. Här ska det kännas, man ska bli berörd och få lite ont i magen och haja till. Vi fick ett alternativt slut på den scen där nazisterna dansade runt judarna och de fick mig att tänka på den otroligt bra men väldigt obehagliga scenen från Liven är en schlager, där ett gäng slår och sparkar ner Candy Darling. Obehagligt men en så stark och bra scen. Absolut att man kan göra något lika obehagligt i Raoul. Man får inte slarva bort det budskapet som man gjorde i Cabaret på stadsteatern i Stockholm som inte var obehaglig alls. (till skillnad från uppsättning på Uppsala stadsteater som verkligen berörde).

Vi fick ett litet smakprov från akt 2 också och det ser verkligen lovande ut!

Det ska verkligen bli spännande att följa arbetet med Raoul och jag hoppas verkligen att det blir färdigt och sätts upp för det som har gjorts hittills är riktigt bra!

Jättekul också att få se de fantastiskt duktiga studenterna från Högskolan för Scen och Musik. Jag är helt säker på att jag kommer att få ser namnen i musikaler i framtiden!

Bild från Facebooksida Raoul. Grafisk form Nils Eriksson.

https://www.facebook.com/Musikalen-RAOUL-473998236058704/