Underrubriken är ”Musikalisk tidsresa i svensk historia och första akten ägnas åt ”En svensk spelmansmässa” där Cantemuskören och Gammelgård Orchestra under ledning av Sofia Staxäng står för sång och musik. Cantemuskören är en kör i andan alla kan sjunga och består av 450 körsångare. Det hela inleds somrigt med ”I denna ljuva sommartid”. Jag hade förväntat mig mer spelmansstämning i den här akten men det blev lite väl mycket kör och själva spelmansstämningen försvann helt. Förutom i inledningen på sjunde numret som hette Helig Helig som var en vals och där lät det som ett spelmanslag var igång tills kören kom in.

Andra akten ägandes åt utvandringstiden och det kalla kriget. Den fungerade mycket bättre med kören och orkestern. Och det såg ut som orkestern njöt mer av att spela musiken från Kristina från Duvemåla och Chess. Och vem skulle inte njuta av att få spela den underbara musiken, särskilt när den manliga gästsolisten inte är någon mindre än Anders Ekborg som har spelat huvudrollerna i både Kristina och Chess. Som kvinnlig motpart hade han Tua Åberg, som spelat Christine i Fantomen på Operan på Oscars teatern. Jag satt så i orkestern hade jag mest koll på Konsertmästaren Elias Gammelgård, och violinisterna Ophelia Kamkar och Victoria Stjerna. De såg ut att ha så kul när de spelade musiken ur Kristina och Chess. Lyckliga leenden. Unga musiker som jag är säker på att vi får se i fler sammanhang. I andra akten leds kören och orkestern av Göran Staxäng.

Först ut i andra akten är ett sammandrag från Kristina. En duett mellan Anders och Tua i ”Min lust till dig”. Anders är ju fortfarande väldigt inne i rollen och ville agera med Tua, men tyvärr responderade inte Tua på det utan vände sig mer till dirigenten och publiken än mot Anders så det blev inte riktigt den där kemin som jag vill ha i den låten, och det var något jag saknade genomgående i duetterna att inte Tua sökte Anders mer. Kören tar vid i ”Bröllopet” och sen blir det Anders och Tua igen. Och Anders är så underbar och kraftfull när han tar i och är besviken över ännu ett missväxt år. Som slutar i Annas Begravning där Anders med känsla inleder med att berätta om missväxten och gröten som inte har hunnit svälla innan Anna äter den…. Kören och Anders sjunger sedan” Vi öppnar alla grinar”. Därefter gör Tua en bra tolkning av ”Du måste finnas”. Så befinner vi oss i ”Battery park” för att slutligen få en mästerlig ”Vildgräs” av Anders, uppbackad av kören och orkestern. Så mäktig. Vilken röst och inlevelse han har!

Så är det dags för Chess som verkligen är ett musikaliskt underverk och som passar så bra att framföras i med stor kör. Kören får glänsa i ”Merano” men sen övertas scenen återigen av Anders i ”Anthem”. Rysningar. Så bra!!! Därefter övergår det till schackspel och Tua som med fin inlevelse sjunger ”Someone else´s story.  Chess partiet avslutas med den underbara duetten ”You and I”.

Andra akten var helt underbar och jag njöt av varje sekund!

P1090325P1090326P1090327P1090329P1090331P1090333P1090334P1090335P1090336P1090337