Getsemane och Bui Doi! Så otroligt bra! Slutar fortfarande andas bara jag tänker på dem. Anders är ju en mästare på att gå in i karaktär när han sjunger starka musikallåtar. Han fokuserar, och levererar med sådan kraft och intensitet att man från första ton håller andan och vill inte att det ska ta slut, med det är väl tur att det tar slut för annars skulle man ju dö av andnöd….Vilken pipa han har när han sjunger de här starka låtarna. Och när man sitter när så ser man hur ögonen blir blanka och var det inte en tår på kinden i Getsemane? Till sin hjälp på Bui Doi hade han Lilla kören som gjorde den riktigt mäktig. Tyvärr var det här sista konserten på årets turné så ni har tyvärr inte någon möjlighet att själva få uppleva detta i år om ni inte redan har gjort det. Traditionsenligt lägger ju Anders alltid Stockholms konserterna sist på turnén.

Så hur var då resten av konserten? Eftersom det är i en kyrka så är det ju inte numrerat och när vi kom en timme innan konsertstart var det redan rätt mycket folk på plats, från porten ut till gatan, men vi lyckades ändå får våra favoritplatser längst fram. En sån här konsert vill jag inte ha någon framför mig som skymmer. Vill bara kunna njuta!

Stora kandelabern var på plats, men ljusen tänds innan Anders kommer in. Annars har han ju tänt dem själv. Han inleder med att läsa julevangeliet och hälsar oss välkomna. Och säger sen att den här konserten är lite annorlunda än tidigare år och att det har bytt ut en hel del låtar och även om det är varmt ute (typ 13 grader) så är det ett kallt världsläge. Konserten har en lite allvarligare ton över sig och mer om julens budskap än om tomtar. T ex läste han inte Tomten av Viktor Rydberg som han brukar. Men ändringen var inte till det sämre utan det var en väldigt bra konsert. Kul med många nya låtar. Gillade speciellt att de gjort ett medley på låtarna från Stevie Wonders julskiva ”Someday at Christmas” Har ju hört titellåten med flera artister, t ex Weeping Willows som gör en fantastisk version på den. Men de andra kände jag inte igen men de gav mersmak. Får nog försöka få tag i den skivan. Andra nya låtar för mig var Förunderligt och märkligt och Fragile. Han blandade jullåtar och vanliga låtar på ett snyggt sätt. Några av mina favoriter av de vanliga låtarna var helt klart ”Håll mitt hjärta”, ”I belive” och en helt makalös ”Gabriellas sång” fint körad av Lilla kören. Men självklart var det en rad härliga och fantasika versioner av julsånger, ”First of May”, ”Little drummer boy” (älskar Anders version på den!), ”Det strålar en stjärna”, ”Come all ye faithful” ”Ave Maria” och självklart fick vi både ”O helga natt” och ”Jul jul strålande jul” som extra nummer. Han kan det där med att få till julstämning i de här fina julsångerna.

Med sig på konserterna har han musikerna Stefan Nilsson (piano), sin trogne vapendragare Bengt Magnusson (gitarr) och Kristin Malmgborg (cello) Både Stefan och Bengt fick göra varsitt solo (väldigt bra) men man kan ju undra varför inte Kristin fick briljera som killarna fick? Varje konsert har han med sig en kör också och här i Stockholm är det Lilla kören som förutom att de körade på flera låtar även hade 3 st egna nummer.

En konsert i en kyrka blir ju lite mer högtidlig än i en vanlig konsertlokal och ljuset var riktigt snyggt i olika färger som lyfte låtarna. Lite kul att de i Ricordo Ancor (från Captain Correllis mandolin), lyste upp koret i grönt vitt och rött som den italienska flaggan.

Som sagt det här var sista konserten på turnén, men han verkar gilla det här med julkonserter så vi får verkligen hoppas att håller sig till traditionerna och gör en turné nästa år också. Så håll utkik och boka biljett när de släpps! Hans konserter säljer ut rätt fort och de har fått sätta in extra konserter på flera platser i år!

Känns bra att avsluta årets julkonserter med en sån här mäktig och stämningsfull julkonsert med en av Sveriges bästa manliga sångare och perfekt sätt att fira sista advent!

P1080424P1080425P1080426P1080427P1080428P1080429P1080431P1080432P1080433P1080435P1080438P1080439P1080440