Stadsteatern sätter upp Alan Ayckbourns En fröjdefull jul och det är en riktigt rolig uppsättning. Snygg dekor med stor maffig julgran med paket under, glitter och girlanger överallt. Så det känns riktigt juligt fast det är en grå novemberdag ute. Den har lite samma känsla som ”Tomten är far till alla barnen” . Rolig dialog och komiska situationer. Lite igenkänningsfaktor här och där. Dock det där med att det ska drickas mycket i julhelgen det är inget som jag känner igen mig. Det var till och med så att när min lillasyster kanske var 10 år och råkade höra på ett radioprogram om hur många barn upplevde julen som jobbig för att föräldrarna drack så frågade hon min mamma ”vad pratar de om på radion, jag förstår inte, på julen dricker man ju julmust och glögg (hos oss är det saftglögg). Så några överförfriskade vuxna har vi aldrig varit med om på julen. Går så bra att skapa intriger utan det ;)….

Sen är det ju här en engelsk pjäs så det är ju lite andra julinslag med julklappar som delas ut på juldagen, annan mat som äts även om det finns plats för både lussebullar, gröt och julmust!

Det är en julhelg hos paret Nils (Henrik Norlén, aktuell nu som Ingvar i Modus) och Bea (Vanna Rosenberg, bl a Mrs Lovett från Sweeney Todd) dit deras syskon och farbror Harald har kommit med alla sina barn. Barn som man bara hör talas om men som man inte ser någongång. Farbror Harald spelas av Björn Gustavsson (vem glömmer väl inte Alfred i Emil i Lönneberga). Harald är en pensionerad säkerhetsvakt som ser bovar lite överallt och alltid redo med kastkniv fastsurrad på benet och en revolver i lådan. Han är riktigt rolig. Vanna som Bea är också jätterolig. Så har vi Nils syster Philippa (Anja Lundqvist) och hennes man Bo (Robin Keller, Mr Pirelli från Sweeney Todd). Bo är en misslyckad läkare vars stora passion och viktiga juluppgift är att göra en dockteater, som dock inte uppskattas av barnen och övriga familjemedlemar. Men genrepet av teatern var verkligen jätteroligt! Sen har vi Nils bästa vän Erik (Emil Almén) med sin höggravida fru Pia (Liv Mjönes). Till sist har vi Beas beiga syster Rakel (Helena af Sandberg, med i ovannämnda Tomten är far till alla barnen) och hennes författarvän Carl (Alexander Salzberg) som charmar även övriga kvinnor eftersom deras män hellre håller på med att meka med leksakerna (”män måste ju få ha en hobby”) eller gå på puben. Att vara uppmärksamma mot sina fruar är inte en av deras starka sidor, vilket ger upphov till många roliga kommentarer från fruarna.

Man får följa personerna över hela julhelgen med förberedelser, pynt, mat mm och allt utspelas med samma kulisser hela tiden, men det göra lite rekvisitabyten då och då och för att förlytta oss i tiden så sker det här med lite nersläckt ljus och en jullåt som kareoketextas så publiken kan sjunga med om man vill. Kul sätt att göra scenändring på!

Kul julpjäs och även om man inte känner igen sig i allt så finns det delar här och där som nog alla kan relatera till och skratta med i. Det börjar redan i inledningsscenen med farbror Harald som sitter och tittar på en film som visas varje år, och den kan nog alla relatera till. För hur många gånger man än har sett filmen så hör det till att se den igen.

Kan varmt rekommendera att ni går och ser den här pjäsen, bra skådespeleri, julstämning och mycket skratt!