Trodde jag hade lite koll på Lena Nyman men det stämde ju inte, eller rättare sagt det var just lite koll jag hade. För mig är hon förknippade med revyerna med Hasse&Tage och roliga roller och komiska sånger som ”Vad har du i byxan Jan” eller som stadsbruden som åker till landet och undrar vad det är för stor lampa som lyser. Och så förstås filmen Nyfiken Gul. Men även Ronja Rövardotter förstås.

Men i den här föreställningen där Anna Brome och Anna-Lena Hemström turas om att ”vara” Lena fick jag lära mig så mycket mer om henne. Från hennes barndom i Kristineberg där hon sattes i Fröken Emmys teaterskola och redan då fick filmroller till Dramaten och att hon blev en av Ingemar Bergmans favorit skådespelerskor. Lyckligast var hon när hon jobbade och stod på scen, vilket ledde till att hennes förhållande tog slut ett efter ett. Att hon började få problem med alkoholen och till och med satt i fängelse för grov rattfylla. Till slut fick hon Kol och gick bort alldelse för tidigt vd 66års ålder. Men att hon innan dess lämnade sina brev etc till teatermuseet. Några barn som kunde ärva och berätta fick hon ju aldrig.

Livsskildringen varas med några av de låtar som hon är mest förknippad med och avslutas med ”Ett bloss för moster Lilly.

Ett varmt och intressant porträtt av Lena. 

Dagens soppa var Broccolisoppa med ädelost. Smaskgt! Trevligt sätt att tillbringa söndaglunch på!