Många har nog sett filmen från 1997 om de arbetslösa stålarbetarna i Sheffield som bestämmer sig för att för en kväll uppträda som manliga strippor för att tjäna pengar. Men för en av dem, Jerry (Gaz i filmen) är det också det enda sättet han kan komma på för att få behålla kontakten med sin son. En musikal om förlorad manlighet, självmord, fördomar, impotens, kroppsfixering och klasskillnader kan det vara rolig? Ja, det blir en hel del skratt under kvällen. En lättsam trevlig feelgood som dock blir lite för ytlig. Man skrapar lätt på ytan men för att bli en riktigt bra feelgood musikal behövs lite mer, smuts, svärta och smärta för att beröra och inte bara roa. Killarna ger ett litet ungt intryck och är lite för välpolerade och vältränade för att vara stålarbetare i åttiotalets England. T ex Dave (Simeon Lindgren) kan knappast kallas för tjock och ändå har han komplex för just det. Det blir en tidsresa tillbaka till åttiotalet vilket fångats väl i kostymerna men även i en förlegad syn på könsrollerna.

Som helhet är det en samspelad ensemble med en jämn nivå. I scenen när Jerry och Dave förhindrar Malcom (Christoffer NIlsson) från att begå självmord lyser den brittiska humorn igenom för fullt, ironisk med hjärta. Slutnumret är fullt av glädje, energi och får publiken att stå och jubla. Frågan är får man se allt eller inget? Det får man bara veta om man går och ser den. En perfekt uppladdning för en utekväll.

The Full Monty spelas fram till den 28 april, främst på torsdagar men några fredagar också.

The Full Monty – Allt eller inget musikalen. Fotograf Camilla Käller

Foto: Camilla Käller