Fredrik Benke Rydman har en makalös dans- och koreografikarriär som startade med dansgruppen Bounce. Därefter finns en lång lista på uppsättning han har varit med själv i, koreograferat eller regisserat under de över 25 år som han har varit en av de stora inom dans. Nu är det dags för hans egna master class där publiken får rollen som dansare på audition. Föreställningen byggs upp med alla steg från audition till premiären där publiken aktivt får delta med ideér som Fredrik sedan bygger ihop koreografin på. Varje föreställning är därför delvis improviserad och helt unik. När man får den insikten blir det en häftig känsla, vi är med och skapar något här och nu. Det här är det live handlar om.

Fredrik följer en röd tråd när han delar olika erfarenheter från sitt dansliv när han bygger föreställning, Det är självutlämnade, humoristiskt, intressant och berörande, men emellanåt blir det lite tempotapp i dialogen. Men tempotappet bleknar snabbt bort när det bryts av med ett av de de många dansnumren där Fredrik verkligen är Master of Dance. En del dansnummer som är koreograferade innan medan andra växer fram i stunden där man ser att Fredrik andas och lever dans. Det finns inte någon dansstil han inte behärskar vilket han visar när han ger en kavalkad av alla olika dansstilar han dansat på några minuter.

En fri kultur är viktigt och det fångas även här när Fredrik gör ett tankeexperiment om han fått vara koreograf och gett Hitler en annan signaturemove. Dansen är ett uttryckssätt som kan förena och sprida glädje.

Det här är en föreställning som ingen annan och det är riktigt häftigt. Makalöst bra dans och koreografi med en ljussättning som förstärker uttrycken. En helhet som ger ett avtryck i danshistorien. Gillar man dans så ska man inte missa den här föreställning!

Pressbild: Håkan Larsson