Lynn Nottage är tvåfaldigt Pulitzerprisvinnare men hennes pjäser har aldrig spelats i Sverige förrän nu när Playhouse sätter upp Mlimas berättelse. Mlima är en av de sista stora elefanterna i Kenya och pjäsen inleds med hans dödskamp efter att ha blivit skadad av tjuvjägare som inte ens vill slösa ytterligare ett skott för att lindra lidandet. Det enda de är ute efter är Mlimas fantastiska och värdefulla betar. Sen följer den cyniska handeln med elfenben som sträcker sig över länder och kontinenter. Mlimas ande följer betarna och markerar alla som kommer i kontakt med dem.

Timothy Waliggo Kakeeto gestlar Mlima exceptionellt bra och hans inledande dödskamp går inte att värja sig mot utan den känns i hela kroppen. Imponerande dans och rörelser av honom rakt igenom hela pjäsen. Elefanter är flockdjur och de sörjer när en elefant dör och det griper tag i en när han ropar på sin familj och skriker ut att han är en krigare som kämpar och inte ger upp.Men krafterna tryter och tjuvjägare tar betarna och lämnar en slaktad elefantkropp. Det skakar om och sätter tonen i pjäsen.

Övriga tre skådespelare, Inès Cherif, Måns Clausen och William Wahlstedt spelar ett antal olika karaktärer som dyker upp i handlingen. Karaktärsbyten markeras med små medel eller ett snabbt klädbyten och det är tydligt när en karaktär gör entré i handlingen och någon lämnar för att inte återkomma. De hittar olika karaktärsdrag och speglar nationalitet och klasstillhörighet väldigt väl.

Med förändrad ljussättningen och ett draperi som glider fram och tillbaka över scenen förflyttas vi från savannen till polishuset till hamnen och byter land. Det är fascinerade hur lite det behövs för att man ändå ska känna att en förflyttning har skett till en annan plats.

Många pjäser som spelas på Playhouse har en komisk underton, men den här gången är det långt mellan skratten även att det finns några tillfällen när man skrattar till. Nej, Lynn Nottage sätter fingret på ett samhällsproblem som vi inte kan kan blunda för. Pjäsen skakar om, upprör, berör och visar hur grym människan kan vara och välja att titta bort för sin egen vinnings skull. En pjäs som rör om i vårt samvete och ingen lämnar Playhouse oberörd.

En väldigt viktigt pjäs som jag varmt kan rekommendera. En perfekt pjäs för skolklasser att se.

Pressbild: Ola Gäverth