Röda mattan var utrullade, folk strömmande in och hälsade glatt på varandra, bubbel dracks och stämningen var hög när Oscarsteatern äntligen kunde öppna igen och kunde bjuda in till premiär på Rain Man. Det var stor uppslutning för det kändes som alla ville vara med och fira, en härlig blandning av personer som Siw Malmqvist, Helen Sjöholm, Anders Ekborg, Peter Jöback, Carola, Martina Haag, Kicken, David och Kristina Lindgren, Edward af Sillén bara för att nämna några som hälsades välkomna av Vicky och Johan von der Lancken.

Rain Man baseras på filmen som kom 1988 och där Dustin Hoffman vann en Oscar för bästa huvudroll som Raymond Babbitt och Tom Cruise nog gjorde en av sina bästa roller som Charlie Babbitt. En film som gjorde starkt intryck och där jag än idag minns många repliker. Pjäsen sattes upp för ett antal år sedan på Rival och nu har den flyttat in på Oscars, återigen med Robert Gustafsson som Raymond och Jonas Karlsson som Charlie. Charlie, den egoistiske bilhandlaren som inte skyr några medel och vars firma står in för konkurs. Hans flickvän Susanna gör vad hon kan för att stötta honom. När han får beskedet att hans väldigt förmögne far har avlidit ser han sin chans till revansch men det enda han får ärva är en bil och en rosträdgård. Miljonarvet går till en onämnd arvtagare som visar sig vara hans okände autistiske bror. Raymond. För att ändå få sin del av arvet lurar han med sig Raymond på en resa genom USA. En bilresa som lika mycket blir en resa och utveckling inom och mellan Charlie och Raymond.

Robert Gustafsson är som klippt och skuren i rollen som Raymond, minspel och rörelser sitter perfekt och Jonas Karlsson matchar honom med en lika hög nivå som Charlie. En tolkning som först bara visar den odräglige Charlie, men som sakta låter oss skymta det sårade barnet, känsligheten och sprickorna i den hårda fasad han kämpar för att upprätthålla. Samspelet mellan dem är en fröjd att se, dynamiken och känslospelet mellan dem är fenomenalt bra. Man förstår så väl hur irriterande Raymonds beteende kan vara och Charlies reaktioner på det. Roberts träffsäkra leverans av repliker belönas med många skratt av publiken. skatt som är med inte mot honom. Mellan skratten blir man väldigt berörd, särskilt när Charlie inser at Raymond är hans fantasikompis Rain Man och slutscenen där lämnas nog inget öga torrt.

Historiens fokus är på hur förhållandet mellan Raymond och Charlie utvecklas men där övriga roller på olika sätt påverkar dem. Sofia Ledarp är strålande som flickvännen Susan. Gustav Levin som dr Vern Brunner visar lika bra med sina blickar som med replikerna om vad han tycker om Charlie. Therese Andersson, Polly Kisch och Ulf Eklunds spelar väl in sina olika roller.

Enkel, avskalad scenografi sätter också fokus på det fantastiska skådespeleriet, men det är också härligt och bra kontrast när det blir mer färgsprakande och glittrande när bröderna kommer till Las Vegas. Så avlutas allt återigen avskalat och nära.

Starkt skådespeleri, mycket känslor, skratt och tårar borgar för en riktigt succé på Oscarsteatern i höst.