I pausen var det en dam i publiken som klagade lite på att det här var ju inte en sån julig konsert. Men det är ju så att det finns julkonserter som bara består av julsånger och de kan ju vara jättemysiga och så finns det julkonserter som är en blandning av julsånger och julklappar och ingen tvekan att jag föredrar den sista efter årets uppsättning av En Stilla Jul med Anders Ekborg med gästartisten Helen Sjöholm som den första underbara julklappen. Man kan också likna den här konserten med ett fantastiskt julbord med de bästa råvarorna och där man bara serverar det jag tycker är gott, vilket inte är allt som alla tycker ska vara med på ett julbord. Dessutom är det ju så att ett julbord består ju av sånt som vi även äter till påsk och midsommar som sill och lax och köttbullar, ja det mesta om man ska vara ärlig. Så att en konsert inte bara är julsånger är kanske det mest juliga? Och många familjer har ju lite konstiga traditioner som ingen annan tycker hör till jul och dit kan man ju t ex räkna Anders val av Tom Learys visa om den mordiska Rickiti Tickiti Ta som mördar hela sin familj.

All inleds väldigt juligt med att Anders tänder ljusen på kandelabern medan han sjunger ”Nu Tändas Tusen Juleljus”. Väldigt stämningsfullt och fint. Likaså en av mina favoriter ”First Of May”s lika underbar som den finaste Kalix Löjrom. Och det blir många klickar Kalix Löjrom under kvällen bland annat det fina medleyt från Stevie Wonders julskiva med bland annat Someday At Christmas. Medan julbordet serveras så delas det ut några helt magiska julklappar som inte är så juliga men vem vill bara ha massa tomtar till jul när man kan få Gethsemane som Anders sjunger med sån inlevelse att man tappar andan. Och hur underbart är det inte att få en julklapp man inte ens visste man ville ha? Anders version av Adeles version av ”Million Years Ago” var det där fina smycket som man alltid vill bära. En låt som kändes som skriven för Anders. Kan det bli mer juligt än när Anders läser Tomten av Viktor Rydberg? Så sist innan pausen är det dags för en av Anders julönskningar att slå in, och äntligen äntligen ”Gabriella sång! med Helen Sjöholm på Oscarteaterns scen. Det finns de som kan sjunga den bra som Kristin Lidström i musikalen Så som i Himmelen, men ingen kan sjunga den som Helen. Det blev otroligt starkt när hon framförde den just på den här scenen. Kändes lite som teatersalongen äntligen fick höra den på rätt sätt. Och inte blev det sämre av att det är Stefan Nilsson själv som spelade piano till. Sången är ju så fin. Ja och efter en sån julklapp och så mycket god mat var det dags för en bensträckare.

Andra akten ja då fortsatte det med lite traditioner som Koppången. i kväll som en underbar duett med Anders och Helen. Men så blir det som det oftast blir på ett julbord, när man varit duktigt och tagit maten i ordning sill, lax etc så vill man ju gå tillbaka och äta en gång till av allt det goda och då blandar man hej vilt. Och det var precis vad Helen och Anders gjorde. Helen hade till och med tagit med sig en ”matlåda” med lite rester från Höjdarjullunch på Katalin. Nu blandades det helt galet roligt med jullåtar på fel melodier i en helt oväntat genre som O Helga Natt i dansbandstappning och ett musikalpotpurri på jullåtar men t ex En Sockerbagare på Cabaret osv. Lika galet roligt som på Katalin även om vi nu förstod vad som skulle komma, men det var mycket bättre kvalité på sången. Anders var inte helt fel som dansbandskung! Ett nummer som verkligen måste upplevas! Sen i slutet på julbordet ja då är det dags för det stora gottebordet där det finns så mycket gott att välja på och man vet inte vad man ska ta för man vill ju ha så mycket. Men Anders gjorde ett perfekt urval av jullåtar t ex Little Drummer Boy, Come All Ye faithful och självklart O Helga Natt.

Så när all maten är uppäten ja då är det dags att plocka fram den allra sista julklappen. Den där stora fina som man har klämt på och man tror man vet vad det är men inte riktigt våga tro att det verkligen är det i paketet. Det där som man hade för 20 år sedan men som sen försvann och man längtat efter och önskat att få tillbaka. Så i några minuter får man äntligen uppleva det igen, det bästa som har gjorts på en svensk musikalscen är för några minuter verklighet igen. Helen och Anders tillbaka som Kristina och Karl Oskar i ”Här Har Du Mig Igen”. Så magiskt att se dem så fullt gå in i sina roller igen och leverera med lika mycket känslor som om det vore på Cirkus igen och i slutet av Kristina Från Duvemåla. Helt ofattbart bra, magiskt och jag svävade uppe på musikalhimlens moln utan att andas och just där och då fanns inget annat än Helen och Anders och deras röster i perfekt harmoni och känslourladdning. Bästa julklappen!

Sen för att vi skulle få landa och börja andas igen så avslutades det hela med Jul Jul Strålande Jul. Så vackert och julaktigt.

En perfekt julkonsert med underbara julklappar som får avsluta konsert och teateråret för mig. Lika bra att sluta på topp!