Belfast Girls av Jaki McCarrick utspelas i på 1800-talet. Det är svår svält och hög fattigdom på Irland. Från England gick fångtransporter till Australien men det gick även skepp från Irland med fattiga personer som drömde om en bättre framtid någon annanstans. Löften och historier om arbeten som väntade och rika män som inte ville något annat än gifta sig gjorde att 4 000 flickor och unga kvinnor mer eller mindre frivilligt begav sig på den långa resan till andra sidan jordklotet. Flickorna kallades för ”orphan girls”. Vi får följa Sarah (Fanny Rosen), Molly (Siri Bengtén), Judith (Liv Björk Zehourou), Ellen (Tove Simonsen) och Hannah (Moa Åström) hamnar i en hörna av det stora skeppt där de sk Belfast Girls samlas. Vilka är de? Varför gör de den här resan? De har alla någon hemlighet som de inte vill ska komma fram men självklart går det inte att hålla något hemligt under en sån lång resa. Sakta får vi lära känna de olika kvinnorna och följa hur gruppen bildas och påverkas av varandra. Hur reagerar man när man får veta att en person är någon annan än den man trodde, att någon har mördat sitt eget barn eller ljugit om något annat stort? Hur förändras relationerna då?

Det är en intressant historia och den känns ju hög aktuell med alla flyktingar runt om i världen som tvingas fly eller som har det så dåligt i sitt hemland att den enda utvägen är att bege sig på en lång resa någon annanstans för att söka lyckan utan att veta om det verkligen blir så. Att lämna allt man har och inte veta vad som väntar, och det enda man vet är att man inte kommer att återvända hem igen. Och vad händer när man under resans gång inser att det inte alls är guld och gröna skogar som väntar utan troligen samma elände som det man lämnade?

Historien är intressant berättad men tempot kunde vara lite högre i första akten. Karaktärerna var lite platta och ointressant i början men växte och blev mer och mer intressanta och spänningen mellan de fem tjejerna ökade och den utlösande faktorn var när det kom fram att Molly inte alls var den de hade trott. Och när de väl ankommer till Australien och pjäsen slutar så känner man att man skulle vilja veta vad som hände med dem i det nya landet.

En av mina favoritserier när jag var liten var ”Mot Alla Vindar” och det var kul och intressant att få den här vinklingen på vad som hände ombord på ett av skeppen på väg till Australien. Så ni som gillade den serien kan jag rekommendera den här pjäsen som har verklighets bakgrund.

Pjäsen spelas till den 22 november och biljetter kan köpas här:

https://kulturbiljetter.se/evenemang/4082/belfast-girls/