Charles Dickens ”A Christmas Carol” är en klassisk julsaga om den elake och snåle Ebenezer Scrooge som utspelas i London 1843. För någon som gillar engelska Christmas carols och den romantiserade bilden av 1800-tales London får man inte missa den här. Den snåle Scrooge vill inte ge någon en slant till julen, förlänga betalningstider till det fattiga paret som behöver anstånd och han fnyser föraktfullt när hans assistent ber om mer kol för att det ska vara lite varmt på arbetsplatsen. När Scrooge kommer hem till sitt tomma hus på julaftonskvällen blir han först hemsökt av sin döde affärspartner som förvarnar om att han ska få besökt av 3 st spöken, dåtiden jul, nutiden och framtiden. Vi får följa med och se hur Scrooge växte upp och blev den han blev. Men vill han fortfarande vara sån, eller ska han tänka om?

A Christmas Carol spelas på engelska av engelska skådespelare och några svenska och alla är väldigt duktiga. Det är så mysigt och härligt med riktig engelska. Tror inte att den här skulle bli lika bra om den spelades på svenska. Det är den där speciella engelska stämningen man vill åt. Alla härliga carols som ”In the bleak midvinter”, ”Ding dong merrily on high” och många fler. De avlöser varandra i en lång rad och man sitter bara och myser och njuter.

Kulisserna är typiska engelska hus och är de samma genom hela föreställningen. Några skyltar byts ut för att symbolisera olika typer av affärer. Skådespelarnas kläder är precis de man förväntar sig att en gäng carolsinger ska ha på sig, herrar i höga hattar, färgglada jacketter, färgglada stora klänningar på damerna, halsdukar, lager på lager med tröjor och sjalar. Ja så här tycker man det ser idylliskt ut men lager på lager av tröjor och sjalar var ju fattigmanskläderna. Men det viktiga är ju inte att man är rik på egendom utan att man har varandra. Julens budskap om att gemenskap och att dela med sig är tydligt från början. Och det är så mysigt. Även om spöken, särskilt framtidens domedagsspöke nog kan uppfattas lite otäckt för de minsta.

A Christmas Carol spelas till den 30 december på Folkoperan. Men den brukar sättas upp varje år i december så om du skulle missa den i år kan jag varmt rekommendera att ni håller utkik efter annonserna nästa år och bokar biljetterna då. Ett perfekt sätt att antingen inleda eller avsluta julen på!

Bild: Pressbild Göran Wallgren