Nötknäpparen är en balett som många förknippar med julen för i den klassiska historien av E T A Hoffman som handlar om julfirande hos en välbärgad familj. De flesta känner igen musiken av Tjajkovskij. Men i Fredrik Benke Rydmans uppsättning som hade premiär 2016 har handlingen förlagts till nutid med en familj där mamman och pappan har lämnat kvar sin dotter Clara på en soptipp i sitt hemland och begett sig iväg till ett annat land för att tigga ihop sin försörjning. Clara har en ovanlig blodgrupp och när den girig organhandlaren Drosselmeyer får höra om det ser han sin chans att leta upp henne för att rädda en rik kvinna som behöver ett nytt hjärta. Med sig har han en trasig Nötknäppardocka till Clara från hennes föräldrar i julklapp. En Nötknäppare som blir levande när Clara drömmer. Det här är ingen sockersött eller vacker version av Nötknäpparen utan en tankeväckande nutidsskildring.

Fredrik Benke Rydman är en av våra främsta koreografer och här får vi en härlig blandning av klassisk balett, modern dans, street dance och breakdans. Delar av Tjajkovskijs musik är kvar men har fått tillskott av musik från bland annat Danny Saucedo, Anna Ternheim och Martin Östergren. Scenografin är häftig och jag gillade särskilt hur de använder ridån och öppnar upp tittgluggar i flera nummer så man bara ser delar av scenen. Blir väldigt effektfullt.

Förutom alla superduktiga dansare som t ex Daniel Koivunen har ”publikvärden” Jörgen en viktig roll i föreställningen. Dans är ju inte så lätt att förstå så han har i uppgift att förklara för oss i publiken vad som händer och dyker upp lite då och då under föreställningen. Jörgen spelas av Jörgen Thorsson och han lyckades vara töntig och helt fel på ett helt rätt sätt så det blev roligt.

Jag har aldrig sett Nötknäpparen så jag kan inte säga hur mycket den här håller sig till den ursprungliga versionen, men jag gillade verkligen den här föreställningen. Fantastiskt koreograferad dans utförda av dansare i världsklass, häftig musik, läckra kläder, spännande scenografi, snygg ljussättning och oväntad rolig. Väldigt imponerande uppsättning.

Jag var på den med min Kulturkompisgrupp och alla gillade den. Det var också kul att se den på Subtopia ute i Alby. En teater ute i en stor hangar och det passade verkligen bra med den lite ruffigare miljö runt omkring än Dansen Hus som den gått på tidigare. Själva teatern var modern och det fanns en servering om man ville handla nåt att äta eller dricka innan.

Nötknäpparen spelas till den 5 januari 2019 på Subtopia. Sen kommer den att spelas i Tyskland hela januari.

Biljetter kan köpas här:

https://www.blixten.se/notknapparen

Bild: Pressbild Daniel Ohlsson