Intiman brukar sätta upp någon Astrid Lindgren berättelse till jul och i år är det dags för en nyskriven version av Pippi på de sju haven. Filmen Pippi på de sju haven kom 1970 men berättelserna om Pippi är tidlösa och generation efter generation älskar dem över hela världen.

När jag klev in genom dörrarna till teaterfoajen på Intiman märkte man direkt att här är det barnteater på gång. Fullt med förväntansfulla barn som skulle få se en av sina stora idoler på riktigt. Till barnen (och de vuxnas) stora förtjusning bjöds det på chips, popcorn, polkagriskäppar och världen godaste donutlussekatter. Vilken tur att det var premiär på Luciadagen! Barnen sörplade festis och de vuxna sippade på rose eller vitt vin. Pirater vimlade runt i lokalen och delade ut guldpengar. Ja, premiärstämningen var verkligen på topp. En och annan kändis syntes på röda mattan, och extra kul var det att se Pippinas Pippi i vimlet, Inger Nilsson själv.

Några minuter sent gick ridån upp och det börjar med att Tommy och Annikas mamma och pappa ske ge sig ut på en resa och lämnar barnen hemma men Pippi har ju lovat att ta hand om dem. Pippi gör en storartad entré på en flygande säng och alla barnen i salongen jublar. Där är hon! Sen får vi följa med Pippi, Tommy och Annika på ett äventyr för att rädda Pippis pappa som har blivit tillfångatagen av hemska sjörövare som vill åt hans skatt med guldpengar. Många av de välkända sångerna av Astrid Lindgren, George Ridel och Jan Johansson är med som Sjörövarfabbe, Här kommer Pippi Långstrump och Kalle Teodor. Det är härliga nummer och det är till och med ett långt steppnummer med Pippi, Tommy och Annika och alla sjörövare.

Angela Rautalin spelar Pippi med härlig energi, glädje och är så där kavat och självsäker som Pippi ska vara. Meleah Myhrberg och Oskar Norgren är charmiga i sina roller som Annika och Tommy. Kristian Ståhlgren spelar Pippis pappa som de elaka sjörövarna Blod-Svente (Anna Hallgren) och Jocke med kniven (Martin Hallgren) har fångat. Till sin hjälp att hålla Pippis pappa fånge har de sju andra sjörövare. Eftersom det är en familjeförställning är sjörövarna lagom skrämmande och elaka. Caroline Erikssons kostymer håller sig väl till hur man tänker sig att alla karaktärer ska vara klädda och se ut. Tommy och Annika i pasteller och sjörövarna med vita skjortor, skinnvästar och bandanas, och Pippi, ja hon ser ut precis som hon ska med sina röda flätor, förkläde och olikfärgade strumpor.

Man har lyckats bra med att hålla sig till ursprungliga samtidigt som det känns modernt och fräscht.

Det är en härlig familjeföreställning där barnen lever sig in i handlingen och skriker och hejar på samtidigt som vi vuxna får en dos nostalgi.

Pippi spelas till den 14 april och biljetter kan köpas här:

https://showtic.se/forestallningar/pippi-langstrump/biljetter/#tickets