Fredagkväll, andra advent är på ingång och det är helgen då Stjärnjul har premiär på årets julkonsert, den 26e i ordningen. Men ikväll är det genrep så sista finslipningen innan premiären imorgon kl 14. Ska nåt gå fel så är det ikväll så allt löper smärtfritt imorgon. Några småincidenter t ex att ”ridån” inte släppte i inledningen och ett mellansnack som bestämts i sista sekunden så Annika Herlitz skulle skriva på det under kvällen och ha det på plats till premiären. Men här är det proffs som är på scenen så allt hanteras med ett leende och det är ju live och det som är det härliga med live.

Som sagt det är verkligen proffs som står på scenen, 200 körsångare i dubbla VM-guldmedaljörerna Rönninge Show Chorus och The EntertainMen. En konsert som bygger på deras sångröster, sångglädje och underbara arrangemang av många klassiska jullåtar, härligt och roligt Disneymedley, gospel och fin uppbackning till de gästartister som är med och förgyller konserten och sätter sin prägel på årets konsert.

Kalle Moreaus med sin värme och musikalitet drar ner jubel med bland annat den fina Koppången, ett instrumentalt julmedley i spelmansanda med orkester och stråkar och tillsammans med kören Björn och Bennys underbara ”Klinga mina klockor”. Kiralina Salandy står för den mer gospelaktiga delen under konserten och gör en härlig ”Stand by me”. Kanske inte så julig, men en av mina favoritlåtar och i ett bra arrangemang som blev mäktig med den stora kören. Är Annika Herlitz med i en konsert så är ju ledmotivet ”Slå dig fri” ur filmen Frost ett måste. Lite oväntat att den kom rätt tidigt i konserten. Annika sjöng också några fina julsånger som ”The Christmas sång”. Och den stämningsfulla ”The Prayer” tillsammans med den för mig helt okände norske Kjetil Støa (men nu när jag läser på ser jag att han var med i Turandot på Folkoperan 2017 och inser att jag borde nog sett den). Men han var verkligen kvällens julklapp! Vilken fantastisk röst! Blev helt knockad av hans ”O Helga Natt”. Och det var en magisk stund när Kalle Moreaus började spela inledningen till ”You raise me up” och Kjetil sätter sig längst upp på körtrappan, helt ensam i den stora trappen med stämningsfullt ljus och börjar sjunga. Absolut en höjdpunkt och ögonblick som jag inte kommer att glömma. Kjetil får också stå för extranumret, Nessun Dorma, som jag ibland kan tycka blir lite pretentiös och tråkig, men inte ikväll. Vilken röst, utstrålning och mäktigt avslut! Nessun Dorma är inte den juligaste låten, men ändå ett perfekt avslut på en mångsidig julkonsert.

På scenen fanns inte bara dessa fantastiska röster utan även Stjärnjulorkestern med blås & stråk under ledning av Mattias Bylund. Orkestern, blås och stråk lyfter sångerna och får till den där härliga julstämningen. Precis som den fina belysningen på och runt om scenen. Rönninge Show Chorus klädval i fina röda glansiga/glittriga tunikor och The EntertainMen med röda skjortor förstärker den varma och juliga stämningen.

Stjärnjul har återigen gjort en julkonsert man inte vill missa om man gillar körsång och fantastiska röster.

Premiär imorgon kl 14:00 och biljetter kan köpas här:

http://stjarnjul.se/stjarnjul2018/