1980 kom komedin ”9 to 5” om sekreterarna som gjorde uppror mot sin VD när de tröttnat på hans beteende. Filmen får nog ses som en klassiker mycket för att Dolly Partons ledmotiv blev en sådan succé. För 10 år sedan sattes den upp för första gången som musikal i Los Angeles med musik och text av Dolly Parton och manus av Patricia Resnick. Den spelades en kort period på Broadway och har sen t ex spelats på turné i England och på ett par ställen i Tyskland och kommer att sättas upp på West End 28 January 2019 på Savoy. Men nu har Robin Karlsson satt upp den på Tibble teater så ni har möjlighet att se den innan den spelas på West End.

Vi tas ungefär 30 år tillbaka i tiden när det fanns en rad sekreterare på alla kontor som skrev maskin och använde tippex och man inte skulle ha kort på skrivborden utan det skulle vara en effektiv miljö. Först skrattar man lite åt hur omodernt det var med skrivmaskiner och minns själv hur vi på maskinskrivningen i gymnasiet alltid vara snabba in i skrivmaskinssalen så man fick en maskin som hade tippexband inbyggda så man slapp använda tippexbladen… Kul att se hur långt den tekniska utvecklingen har gått framåt! Men så sätter man skrattet i halsen när en av sekreterarna påpekar att en av killarna tjänar några tusen mer än hon för samma jobb. Likaså när man märker hur de andra sekreterarna med Violet (Therese Frimansson) är snabba på att döma Doralee (Jasmine Hansen) för att hon tycker om att piffa sig och har urringade blusar, och det gör ju inte saken bättre att VDn Franklin Hart Jr (Magnus Eriksson) själv sprider ryktet om att de har ett förhållande. Skrivmaskinerna har vi kommit ifrån, men löneskillnaderna och fördomarna lever kvar. Där har vi inte kommit långt alls. I den ena rättegången efter den andra blir tjejer bedömda och nervärderade utifrån sin klädsel. Så det som på ytan kan verka som en komedi har nu med #metoo fått en annan innebörd. Först tänkte jag att det hade ju varit bättre om man satt in den i nutid, men att ha kvar den i den ursprungliga tiden förstärker bara att vi må ha kommit långt med den tekniska utvecklingen men i övrigt har det bara tagits små steg. Så det här är verkligen en aktuell musikal som är värd att uppmärksammas och ses.

Violet är chef för sekreterarna men hon hålls hela tiden tillbaka av VDn som inte vill befordra henne trots att hon har kompetensen och erfarenheten. Judy (Isabella Tancredi) tvingas börja jobba efter att blivit lämnad av sin man för en ung tjej och hon blir upplärd av Violet. Doralee är tjejen från landet som gillar ett piffa sig och ser ut som en Barbidocka men under ytan så är det en tjej med huvudet på skaft. Men som sagt så är hon inte väl sedd av sina kvinnliga kollegor förrän en dag när dessa tre tröttnar på VDn och bestämmer sig för att förändra på saker. Tre starka kvinnor på olika sätt som finner varandra och härlig girlpower uppstår. Allra bäst är Isabella Tancredi när hon med full kraft och mäktig röst sjunger låten ”Get out and Stay out” när hennes man kommer krypande tillbaka. Therese Frimansson är bra som Violet och Jasmine Hansen är charmig och härlig som Doralee. Magnus Eriksson är precis så där hemsk, sliskig, arrogant och patetisk som den typen av sexistiska män kan vara i sin tolkning som Franklin Hart Jr och har en bra kraftfull röst t ex i ”Hear for you”. Emma Pucek gör bra ifrån sig som berättaren Dolly. Det här är en musikal som hyllar och lyfter fram kvinnorna.

Det är en stor och duktig ensemble i de många olika dansnumren av Maja Stopp. Orkestern leds av kapellmästaren Steve Sherlock. Scenlösningen var enkel och effektiv och man hade utnyttjad hela scenen genom att man låtit en sida av scenen vara rummet till VDn. Kläderna var 70/80tal med plisserade kjolar som också precis varit modernt. Musiken av Dolly Parton är lite countryinspirerad och överlag med en glad ton.

Det här är en bra och aktuell musikal som ni ska passa på och se här på hemmaplan så slipper ni åka till London och se den. Men ni får skynda på för den spelas bara den 30 november och den 1 december. Som Harry Potter fan kan man även göra en check på att ha fått sen den svenska Hermione live på scenen eftersom Jasmine Hansen har gjort svenska rösten till Hermione. Då har jag nästa lyckats pricka av alla tre eftersom jag sett Daniel Radcliffe (Harry Potter) och Rupert Grint (Ron) på teater i London.

Biljetter kan köpas här:

https://billetto.se/sv/e/9-to-5-musikalen-robin-karlsson-produktion-biljetter-306497