När vi bestämt oss för att åka till New York så var en av de första sakerna vi kollade var om Norm Lewis skulle spela i något. Men nej så var inte fallet, men så helt plötsligt så dök det upp en news flash om att han skulle hoppa in i Once on this Island med start en vecka innan vi skulle komma. Hur perfekt var inte det. Visste ingenting om Once on this Island men självklart skulle vi se den med Norm. Norm Lewis är en favorit sen han var med i Peter Jöbacks konserter ”I love musical” där han varit med. Det blev ju inte sämre när det dök upp erbjudande om att gå två betala för en. Det finns även ett lotteri man kan vara med i där biljetterna är rabatterade. Lotteriet funkar så att man ska anmäla sig till lotteriet ca 2 timmar en förställning och sen dras vinnarna vid en viss tidpunkt. Men vi ville kunna styra vilken dag vi ville gå så vi bokade med 2 betala för 1 erbjudandet.

Teatern Circle in the Square ligger på 50th och är en rätt modern teater och påminner om en Folkets hus teater eller konserthus. Scenen ligger i mitten med läktare runt omkring så oavsett var man sitter ser man bra. När vi kom in och såg själva scenen och scenografin fick vi en liten ”Hjälp sökes” känsla men förlagd till en sandstrandsklädd ö i franska antiellerna. En get och en höna på scenen. Skådespelarna kom in lite pö om pö och så helt plötsligt är det igång. Får medge att jag hann tänka lite vad är det här som vi ska se nu?

Men det var verkligen en helt fantastsik musikal i en akt ca 90 minuter lång. Den handlar om ö som råkar ut för en naturkatastrof. En liten flicka, Ti Moune, överlever mirakulöst och tas om hand av ett barnlöst par. Fyra gudar ger henne olika gåvor som ska följa henne under hennes liv. Ön är uppdelad i två delar, en där ursprungsbefolkningen bor och en där de franska kolonisatörerna bor. Och dessa världar möts inte på annat sätt än att ursprungsbefolkningen jobbar åt fransmännen, herrefolket. Men så en dag är den unge fransmannen Daniel ut och kör runt och råkar ut för en bilolycka. Den unga Ti Moune ser det som sitt livsöde att rädda honom. Kärlek uppstår förstås. Daniel återvänder hem och Ti Moune följer efter honom. En stund får de leva ut sin kärlek, men Daniel är redan bortlovad till en ung fransyska och har inte någon tanke på att bryta förlovningen. Ti Moune blir helt förkrossad och dör av krossat hjärta, men hennes själv lever vidare i det träd som växer upp i Daniels trädgård. Myten och legenden om Ti Moune berättas vidare på ön till alla barn och på så sätt blir hon odödlig. Det är en underbar historia och väldigt bra musik av Stephen Flaherty med texter av Lynn Ahrens. Lite calypsotoner. Sceneriet är enkelt med effektfullt. Men mest imponerande är självklart musikalartisterna!

Norm Lewis som vi kom för att se spelar vattenguden Agwe och hans nummer ”Rain” är helt fantastiskt bra. Vilken kraftfull röst!. Lea Salnga spelar kärleksgudinnan Erzulie och har en väldigt fin sång ”Human hart”. De andra gudarna, synden/dödens gud Papa Ge (Tamyra Grey) och moder jord Asaka (Alex Newell) är också helt fantastiska. Alla gudar imponerar stort.

Ti Moune spelas av Hailey Kilgore och Daniel av Isaac Powell. Hailey är helt underbar som Ti Moune. Riktigt imponerad blev jag av Philip Boykin som spelar Tonton Julian som är den som blir Ti Mounes pappa. Otrolig röst. Resten av casten är också väldigt bra och det är kul att så många av dem är med på scenen nästan hela tiden.

Once on This Island sattes upp första gången 1990 och hade nypremiär på Broadway den 3 december 2017. Åker ni till New York under 2018 kan jag varmt rekommendera att ni ser den här musikalen. Annorlunda men helt underbar!

https://onceonthisisland.com/