Anastasia hade premiär den 24 april 2017 med bland annat Christy Altomare  (Anya), Derek Klena (Dmitry), John Bolton (Vlad) och Ramin Karmiloo (Gleb) i någrar av huvudrollerna. Tyvärr är inte Ramin med längre och det hade varit kul att se honom på Broadway men det får bli en annan gång. Men Christy Altomare spelar fortfarande Anya och hon är helt undebar som den unga fattiga flickan som man helt plötsligt tror är prinsessan Anastasia, den sista överlevande av den sista Tsar familjen. Den sista tsar familjen (Romanovs) mördades den 17 juli 1918 i Jekterineburg. Vi kommer in i handlingen när det förbereds för för en stor bal på slottet. Alla är där och det är precis som i en saga, en bal på slottet. Underbara balklänningar, dans, pampiga salar. Men allt bryts dramatiskt när palatset stormas och hela tsarfamiljen mördas. Eller hur är det nu med Anastasia? Ryktena sprids om att hon överlevde. . Flera år senare sopar en fattig flicka gatorna. En ung stilig rysk militär, Gleb, får syn på henne och blir förälskad, men hur ska han hantera det när det när han så småningom börjar tro att hon kan vara Anastasia. Anya stöter på två skojare, Dmitry och Vlad som upptäcker likheten Anya har med Anastasia och ser möjligheten att komma upp sig i världen. De ska presentera henne för kjesarinnan Maria Romanova, Tsaren mor som befinner sig i Paris. De tre beger sig mot Paris och Gleb i hälarna. De lyckas få träffa Maria och presentera Anya som Anastasia.

Det här är en underbar härlig och vacker musikal i sagans värld. 1997 gjordes en tecknad film om Anastasia. Det här är en historia som fortsätter att fängsla publiken för många vill gärna tro att hon överlevde även om man har kunnat konstatera att hon inte gjorde det. Men länge levde myten om att hon gjorde det. I musikalen har man lyckats fånga den här önskan om att hon skulle överlevt väldigt bra. Man vill så gärna att det ska vara hon, att hennes farmor ska känna igen henne och att hon ska få sin Dmitry. Historien byggs upp väldigt bra med fina storslagna musikallåtar som t ex ”Journey to the past” och ”In a crowd of Thousands”, fin scenografi, härliga kläder och storslagna dansnummer. Det är en väldigt bra ensemble och kul att ha sett så många av originialen i den, även om nu inte Ramin längre är med. Men Christy Altomare verkligen är Anya. Derek Klena och John Bolton matchar henne mycket bra. Max von Essen som tagit över som Gleb gör honom strålande. Alla har verkligen bra musikalröster.

Anastasia är en underbar sagomusikal och man lämnar teatern uppfylld av en härlig sagokänsla. Kul med så olika typer av musikaler som spelas på Broadway, man kan verkligen variera sig i oändlighet. Kan varmt rekommendera Anastasia om ni vill en underbar vacker sagomusikal.