Ikväll var det dags för en press och VIP visning av Äventyret Aladdin, årets familjemusikal som sätts upp av Dröse & Norberg. Dröse & Norberg har de senaste åren tagit en välkänd historia, Trollkarlen från OZ och Snövit, utgått från själva grundhistorien men bytt ut musiken till nyskriven musik av Martin Landh och text av Robert Dröse. När jag såg Trollkarlen från OZ var jag inte helt nöjd med det, men nu måste jag säga att jag gillar idén när jag väl vet vad jag har att vänta mig. Förutom att det är ny musik så ändrar de också på namn på karaktärna mot vad man är van vid från Disney, men själva karktärerna är kvar. T ex  i Aladdin heter inte prinsessan Jasmine utan Safa.

Innan vi släpptes in i salongen var det mingel och det var fint ordnat med stora affischer där barnen (och vuxna) kunde fota sig med Aladdinbakgrunden. Skattkista med guld och silvermynt, läsk i höga champangeklass gav en lyxig känsla till familjeminglet och det var strykande åtgång på chipspåsarna. I folkvimlet syntes alla från Robinsson Robban till den store legenden Benny Andersson. Han var självklart här med Peter och Nanne Grönvall för att titta på sitt barnbarn Charlie Grönvall som spelar Aladdin. Charlie har varit med i Idol och melodifestivalen men det här är vad jag vet första gången han spelar musikal. Han gör en charmig och välsjungande pojkaktig Aladdin.

Den fattige tiggarpojken Aladdin har sitt killgäng som han hänger med på dagarna men en dag stöter han ihop med en vackra prinsessan Safa (Reinaida Braun). Hur ska han lyckas får henne att bli kär i honom?. Den elake Trollkarlen El Zallham (Markoolio) ser också Aladdin och har ett uppdrag till Aladdin, att hämta den magiska oljelampan nere i en grotta. Tillsammans med sin dromedar Jabaar (Kim Sulocki) fångar de Aladdin och förmår Aladdin att hämta lämpan. Nere i grottan är det fullt av guld men han får bara ta lampan. I grottan finns det också en flygande matta, Mattan Zlatan (Bill Sundberg) och mattan räddar Aladdin när han inte kan låta bli att ta lite guld och hela grottan rasar samman. Väl hemma börjar han putsa på lampan och ur en rökridå kommer anden (Claes Malmberg). Ja sen är frågan vilka 3 önskningar ska han önska sig och hur går det med Prinsessan Safa?

Det är en väldigt bra cast. Claes Malmberg är så självklart som anden! Helt galen, självgod, lat och med en ordsvada som aldrig tar slut. Är det inrepterat eller babblar han bara på? Så rolig och bra som anden! Gillar hans blinkning till Lena PH om att han syr sina egna kläder! Anden är min klara favorit. Lyser lika stakt på scenen som sin guldkroppsdräkt! Markoolio gör den onde Trollkarlen väldigt bra, får till en elak finsk brytning och det där snälla skrattet han brukar har får en elak ton här. Kim Sulocki är lysande som hans hunsade kompis Dromedaren Jabaar. Man har inte samma tekniska budget som Broadway/West End uppsättningen av Aladdin så den flygande mattan här flyger inte magiskt utan man har satt den som taket på en cykeltuktuk, vilket är rätt häftigt. På så sätt blir den levande eftersom den trampas fram av Bill Sundberg, som i sin roll påminner väldigt mycket om Spike i Notting Hill. Samma galna uppsyn, men jag gillade det. Charlie Grönvall axlar rollen som den pojkige Aladdin väldigt bra och Renaida Braun är vacker som en dag som prinsessan Safa, men hon har fått en tuffare attityd än i Disneyversionen och det gillar jag.

Det är flera riktgit snygga och bra dansnummer, som tex El Zallam och Jabaar i sista numret i akt 1 där El Zallam påminner om en rysk kosack och det viftas med ryskröda flaggor. Ett kul nummer med Aladdin och Anden när han önskar sig massa choklad! Läcker gjort med ensamblen som guld/statyer nere i grottan. Jabaar har en rolig solosång liksom Anden som släpper loss. Men det finns ett par fina ballader mellan Aladdin och Prinsessan Safa där bägge får visa att de har bra röster. Ensamblen är bra och tight och jag gillar koreografin av Robert Dröse och Gustaf Mardelius.

Visst den är inte lika påkostad, teknisk utsvävande och extremt färgstark som uppsättningen på West End, men när man tittar på den så saknar man det inte för det är så annorlunda och välgjort. Snygg scenografi. De nya låtarna är kul och med fart i, stora ensamblenummer och roliga karaktärer. Verkligen en familjmusikal som hela familjen kan tycka om och roas av. Spelglädjen på scenen smittar av sig till hela publiken. Barnen är med och hejar och tjoar precis som det ska vara. Det är högt tempo och kul rakt igenom och tiden försvinner snabbt iväg.

Den 26 december är det dags för första vanliga föreställningen och den spelas under jullovet i Stockholm och sedan åker den ut på turné runt om i landet hela våren.

Det här är en perfekt julklapp för hela familjen!