Ikväll hade jag förmånen att få se genrepet på Stjärnjuls 25 årskonsert och det är alltid kul att få vara bland de första som får se något. även om det inte sitter helt perfekt. Och ikväll var det någon textrad som inte satt och någon mikrofon som inte gick på när den skulle, men då vet man att imorgon när det är premiär då sitter det som det ska.

Stjärnjul firar 25 årsjubileum och det är få julkonserter som kan erbjuda sin publik så många välsjungande och internationellt erkända röster. Stjärnjulkören består av Rönninge Show Chorus och The EntertainMen. Rönninge show Chorus har vunnit VM i barberhop 2013 och 2016, och The EntertainMen tog i år tillbaka sitt EMsilver i barbershop som de dessförinnan tog 2013. Så kören håller väldigt hög klass och det märks verkligen i de nummer där de framträder utan någon gästartist och bjuder på allt från klassiska julsånger, Disneymedly, rockigare låtar och The EntertainMens härlig Staffan Stalledränghyllning. Rönninge Show Chorus version på ”Mary did you know” (tror den heter så) var otroligt fin.  Det är bra arrangemang som inte blir för komplicerade utan har kvar den härliga varma julstämningen samtidigt som körerna får briljera och visa upp vad de kan. Körerna utrålar en härlig sångglädje och alla är fulla av energi och värme som sprids till publiken. Man förstår verkligen att de har vunnit sina priser! Och kapellmästeren Mattias Bylund vann en Grammy 2016.

Årets gästärtister är Emmi Christensson, Nisse Landgren, Jörgen Mörnbeck och Lester Rector. Nisse Landgren sätter en fin jul stämning i inledningen av konserten när han sjunger ”Ser du stjärnan i det blå” och självklart får vi höra hans fantastiska trombonspel i flera julsånger bland annat i Bereden väg för herran.

Lester Rector är en amerikansk tenor och för mig en helt ny bekantskap. Alltid kul och intressant med nya röster. Han fick även äran att sjunga ”O holy night” som är ett måste på en julshow. 

Emmi blev nog känd för den stora svenska publiken när hon spelade Christine i Fantomen på operan mot Peter Jöback och ikväll är hon verkligen den ”Strålande Stjärnan”. Hennes ljusa fina röst är perfekt i Pie Jesu och är en av de bästa versioner jag har hört i den låten. Nisse och Emmi gör en charmig version av ”Baby it´s cold outside”. Fin duett även med Lester Rector. Ocn självklart fick vi även ”Tänk på mig” från Fantomen även om det nu inte är en julsång. Men den är så vacker och stämningsfull. Precis som det ska vara på en julkonsert. Emmi har en röst som verkligen passar bra till julsånger, en riktig änglaröst. 

Julsångerna, ljussättningen och körens kläder gjorde att det kändes väldigt juligt och varmt, men den känslan bröts av då och då när Jörgen Mörnbäck kom in och gjorde sina imitationer av tex Povel Ramel, Björn Ranelid, Kalle Moreus och Zlatan. Han gav också prov på att han kan spela piano.

Det är en julig och varm konsert som på slutet även ger en viss nyårskänsla när hela kören kommer in omklädda i fina långklänningar och smoking. Hade de sjungit ”For Auld lang syne” hade det verkligen blivit nyårsstämning. Men man höll kvar i julstämningen.

Stjärnjul är alltid populärt och många har som tradition att gå och titta på det. Så ni som redan har biljetter har en julig och varm konsert med härliga röster på cirka två timmar att se framemot! Det är inte så många biljetter kvar till de fem konserterna som ges i år, så har inte biljett är det dags att boka innan de tar slut!