Dags för årets första julkonsert och det är inte ens första advent! En hel månad av underbara julkonserter att se fram emot och först ut, premiären på Tommy Körbergs ”Stad i Juleljus”. Som om man ska vara helt riktigt inte är en julkonsert utan en advenstkonsert. Men ändå tjuvstartar den en vecka.

När vi kommer in i salongen ser det verkligen lovande ut, full orkester med blås kan man ana att det blir och 4 körsångare. Från taket hänger massa lampor ner, vilket ser lovande ut för härligt mysigt juleljusstämning. Några ”teasers” har jag sett på Instagram så en del av programmet är verkligen lovande. Orkestern leds av Carl Flemsten.

Konserten inleds med den fina Stockholmsjul och direkt så blir det verkligen så där jultrevligt som jag vill ha det. Tommy Körberg och fantastiska Sara Nordenberg sjunger tillsammans en så finstämd ”Julen är här” att man faktiskt tror att julen är här. Härlig rött ljus lyser upp scenen. Men sen blir det lite fram och tillbaka i julstämningen. Tommy har valt en blandning av de traditionella jullåtarna och lite mer ovanliga som tex ”Nu dör en sjöman” och ” En praktisk syn på saken”. Visserligen med jultema men inte det den där mysiga känslan utan en mer krass och realistisk syn. Och Stad i ljus är ju inte en julsång från början, men har inget emot att han tar med den för den är så pampig och ett av Tommys riktiga paradnummer så den vill jag inte vara utan. ”Born in Bethlem” som han också sjunger med Sara har jag inte hört förut och är nog inte någon jullåt jag kommer att sakna om jag inte hör den igen. Men jag hör gärna mer av Sara Nordenberg för hon har en fantastisk fin röst. Verkligen kul att Tommy låter sina körsångerskor får komma fram och sjunga solon och inte bara köra. Britta Bergström som körat åt allt och alla genom åren kliver fram och inleder den fina klassiska ”Jul, jul stråland jul” som övergår till en duett med Tommy. Leonard Cohens ”Halleljua” har ju blivit mer eller mindre obligatorisk på en julkonsert och Tommy väljer en version som Mikael Wiehe har skrivit svensk text till. Kul med en ny version. Tommy sjunger den med hela sin kör så förutom Sara och Britta även Ida Sand och Michael Blomqvist. Förutom annan text än den t ex Peter Jöback brukar sjunga, så är den omarrangerad också, lite för mycket för min smak då jag tillhör dem som gärna vill ha julsånger så enkelt arrangerade som möjligt. Men kan nog vänja mig vid den här versionen för i grunden är det ju en fantastisk sång. Direkt efter bjuder Tommy på en helt makalös ”O helga natt”. Han kan ju verkligen ta i.

Ett härligt amerikansk julmedley får vi också och även här får kören visa vad de kan. Sist men absolut inte minst så får vi en otroligt finstämd ”Stilla natt”. Så det slutar med en härlig stämning.

Ja nästan, för självklart blir det ett applådtack med massa blommor för det är ju premiär och flera inrop, men sen händer inget mer. Inte ett enda extranummer! Och där kändes det som man blev lite snuvad på något. Lite samma känsla som när man önskat sig något riktigt länge och man öppnar paket efter paket med många fina saker men inte den där saken som man verkligen ville ha. Och så är julklappshögen kvar och man vill så gärna tro att mamma och pappa bara har gömt den för att skoja med den. Men så kommer den inte fram och man får inse att, nej jag fick den inte. Och hur fina saker man än fått så lite lite svider det att man inte fått just den saken. Och när det finns så många julsånger så kändes det lite väl snålt att inte bjuda på ett enda extranummer.