1951 gjorde MGM musikalfilmen An American i Paris med Gene Kelly i huvudrollen som Jerry Mulligan och Leslie Caron som Lise Bouvier. Filmen plockade hem 6 Oscars bland annat för bästa film och musik. George och Ira Gerswins odödliga musik och texter.

Musikalen har nu satts upp både på Broadway och i London och självklart är de fantastiska låtarna med. Många klassiska låtar, men som jag glömt är från den här musikalen även om jag har sett filmen. Alltid kul att få dem i sitt rätta sammanhang. Så här radas de upp en efter en som ”I got rythm” , ”The man I love”. ”S´wonderful”, ”Fidgy Feet” och ”They can’t take that away from me”. Och man bara njuter!

Handligen utspelas i andra världskriget slut när de amerikanska soldaterna kallas hem, men några som Jerry (Ashley Day)  blir kvar. Han stöter ihop med den unga vackra dansösen Lise (Leanne Cope) och blir förälskad. Jerry försörjer sig som kostnär och blir upptäckt av den rika Milo Davenport som är med och ska sätta upp en ny teater där Lise (Zoe Rainey) är en av dansöserna. Jerrys vän Adam (David Seadon Young) är kompositör. Jerrys och hans båda vänner är alla hemligt förälskade i Lise. Det blir ”triangel”draman. I bakgrunden finns hemligheten om Lise som judinna som i hemlighets gömts av Jerrys väns Henris (Hayden Oakley) familj under kriget. Men Henri har en annan hemligthet också, hans längtan att vara med i showbiz och antydningar till intresse för män.

Det är många långa dansnummer, de flesta i modernbalett stil, men även lite stepp smyger sig in. Väldigt bra dans men lite mer nedtonad i sin färprakt jämfört med 42nd Street som jag såg i går. Men hela casten imponerade både sång och dansmässigt. Och som sagt härligt att se de klassiska Gerwhin sångerna live i sitt rätta sammanhang.