Billie Holiday kallades ibland för Lady Day och hon levde minst sagt ett turbulent liv och här får vi vara med på en av hennes sista konserter där den falnande stjärnan spelar på Emerson’s Bar & Grill för en minimal publik. Hon uppträder påverkad av alkhol eller narkotika och det är en tragisk spillra av en stor sångerska vi får se. Efter ett år i fängelse återvänder hon till scenen men får inte längre spela i NY utan spelar nu på mindre hak runt om i USA. Med sig har hon 3 duktiga musiker som gör sitt bästa för att få henne på rätt fötter och hålla sig till sången och undvika prat. Men det är inte riktigt vad Lady Day vill. Vi får höra om hennes uppväxt där hon blev utsatt för sexuella övergepp, arbetade på bordell (vilket var det enda huset där svarta och vita kunde vara tillsammans) till hur hon blev upptäckt som sångerska när hon egentligen sökte jobb som dansare. En fantastisk röst var upptäckt. Men precis som andra svarta sångerskor/artister så kunde hon få sjunga på scen, men när det var över fick hon äta i köket med personalen och inte ute i restaurangen. Inte ens toaletten fick hon använda vid ett tillfälle. Det fanns bara toalett för svarta män, eller vita. Det är hemskt att höra hur man behandlade svarta och när man hör henne berätta så påminns jag om den fantastiska föreställningen From Sammy with Love. Det här är absolut inte någon upplyftande föreställning men man blir väldigt berörd. Flera gånger kommer jag på mig också att tänka på Withney Houston. Ännu en underbar röst som vi inte fick njuta av särskilt länge pga drogmissbruk.

Audra McDonald är helt fantastisk som Billie Holiday. En sån kraft i rösten! Hon får oss verkligen att bli berörda.

Scenen är uppbyggd som Emerson Bar & Grill med små runda bord med stolar runt en liten scen. Även de första raderna på parketten har ersatts med små runda bord där del av puliken sitter. Allt för att ge en känsla av att vi är på en liten klubb i Philadelphia.

Lady Day spelas till den 9 september och är ni i London så passa på och se den. Vill man fynda så säljer de Day Seats på teatern och även TKTS har bra priser på den.