Parkteatern är ett givet inslag i sommarStockholm, eller som de själva säger, den kulturella skatteåterbäringen till folket. Nu har ju även skattemyndigheten sett till att samköra skatteåterbetalningen med dem. Så i veckan blev det dels tillbaka på skatten och så nu kulturskatt!

Årets musikal är Trollflöjten 2.0. Man har helt skippat Mozart och det lät ju lite konstigt när man läste det för Trollflöjten är ju så förknippat med Mozart. Men när de sätter igång och den nya musiken skriven av Mette Herlitz hörs glömmer man Mozart. Dock några toner av den klassiska arian klingar då och då. Manuset har Mette skrivit tillsammans med Emma Sandanam.

Persongalleriet och basstoryn har man kvar från den klassiska trollflöjten men handlingen är förlagd till nutid. Och eftersom jag kommer från Motala var det ju lite extra kul att man låtit Nattens Drottning få klippa bandet till nya Motalabron!

Parkteaterns chef, Sissela Kyle är berättaren och leder oss komiskt och underfundigt genom handlingen. Ikväll spelades Prinsessan Pamina för första gången av Matilda Ragnerstam eftersom Vanna Rosenberg blivit sjuk. Matilda spelade Pamina med bravur. Men det kan vara kul att se Vanna i rollen också så det är inte omöjligt att jag går och ser den i Rålis också om vädret är bra. Prins Tamino spelas av Albin Flinkas. Till en början är han en väldigt överspelad Tamino som mest poserar och håller på, tills han har räddad Pamina och får höra att hon inte alls är intresserad av någon poserande prins. Då byter han stil och blir sig själv. Albin var väldigt bra. I den här versionen har man låtit Papageno vara en kärlekstörstande homosexuell som bara ställer upp på att vara med och rädda Pamina om belöningen är att han får en man. Han spelas av Kristofer Kamiyasu. Om man får en man eller inte i belöning, ja det får ni själva gå och se. Paminas föräldrar, Nattens drottning spelades av Sharon Dyall och Sarastro av Tomas Bolme  Lika aktuellt tema idag om skilda föräldrar som gör allt för att smutskasta den andre föräldern. Den försmådda drottningen som vill hämnas på maken. Men det är ju en saga så självklart slutar det lyckligt, eller?

Det är en rolig och härlig version av Trollflöjten och jag tror att alla som går och ser den kommer att gilla den. Scenografin är en färgprakt i blommor och även om vädret inte är det bästa så känns det härligt somrigt.Vi hade dock rätt tur med vädret för solen och blå himmel syntes då och då även om grå moln hotade i en hörnet.  Scenkläderna (förutom Taminos grekgudsdräkt) för tankarna till trädgårdsmästare men det passar väldigt bra in när man är i parken. Så en stor eloge till Annsofie Nyberg för den somriga inramningen.

Det är några föreställningar kvar, bl a i Spånga och i Rålambshov så passa på och gå för det här är verkligen en ny modern och rolig musikal som passar de flesta.

P1090553

P1090555P1090556P1090557P1090558P1090559P1090561P1090563P1090564P1090567P1090569P1090572P1090574