Så var det dags för en reading till på Playhouse Teater. En reading är en form av en uppläsning av en teater, lite som en radioteater med publik. Skådespelarna träffas samma dag och går igenom teatern och på kvällen kommer publiken. Skådespelarna sätts verkligen på prov för de har i stort sett ingen rekvisita, ingen scenografi, och de ska inte agera utan de sitter på varsin stol och ”läser” upp sin roll, i det här fallet på engelska eftersom det är en amerikansk pjäs. Men självklart lever de sig in i sin karaktär och det blir väldigt levande fast de ”bara” läser sina roller.

HIR är en nyskriven pjäs av Taylor Mac som hade premiär på Playhouse Horizon hösten 2015. HIR handlar om en rätt absurd familj där rollerna i familjen har blivit lite omkastade efter faderns, Aronlds,  stroke. Paige ,frun i huset, är nu den som bestämmer och revolterar mot sin make som har haft familjen i hårda tyglar och velat ha ordning och reda. Men ordning och reda är det inte längre. Sonen Isaac har varit i kriget i Afganistan i marinkåren och samlat ihop likdelar i tre år och återvänder och finner att hans barndoms hem inte alls är som han lämnade det. Den första chocken han möts av är röran. Det är saker överallt!. Hans mamma förklarar att numera låter man bara saker ligga, man använder inte skåo etc. Ingen ordning. Nästa chock blir när han ser sin far, iklädd en clownperuk, nattlinne och sminkad. Precis som hans mamma Paige vill ha det. Fadern ska förnedras efter allt han har gjort dem. När han protesterar eller säger något så tar hon fram en vattenspruta och sprutar vatten på honom. Dessutom matar hon honom med östrogen…Sista chocken är när hans syster kommer ner. Hon håller på och äter hormoner för ett könsbyte och har skägg! Ja allt blir lite väl mycket för den stackars Isaac som har PTS och som bara ville komma hem till tryggheten i sitt hem. Upprepande gånger så kräks han kraftigt, särskilt när blendern sätts igång. En helt annan familj än den han lämnade.

Paige spelad av Moa Myrén dominerar i början på första akten. Hon är helt absurd och allt hon gör blir bara mer och mer absurt fast man ju mer man får veta om Arnold till viss del kan förstå att hon vill ha hämnd och ge igen. Riktigt bra rolltolkning. Arnold spelas av Kevin Bradshaw. Han har inte så långa repliker eftersom Arnold har stroke, men de enstaka orden och rörelserna levereras väldigt bra. Isaac spelas av Michael Boarch och hans förvirring är så total och han kan konsten att spela att må illa väldigt trovärdigt! Riktigt bra rolltolkning. Sist in i handlingen är dottern Max och det är efter henne som pjäsen har sitt namn, HIR. Det könsneutrala ordet för his och her. Hon spelas av Erinn Fredin. Och hon lyckas med att spela både flick- och pojkaktigt med tyngdpunkt på pojkaktigt. Björn Lönner är berättaren som förklarar vad som händer i pjäsen, scenbyte etc.

Storyn är helt absurd, men på nåt sätt i dagens samhälle så finns det drag av verklighet men man får verkligen hoppas att allt inte händer i en och samma familj. Det finns många tillfällen till skratt, men man blir även berörd.

Riktig bra jobbat av alla på scen!

Det här med reading är verkligen ett bra och kul sätt att få möjligheten att se en teater. Kan varmt rekommendera att ni har koll på vad Playhouse spelar för de sätter upp nya moderna pjäser antingen som en vanlig teater eller för en dag som en reading.