Om det inte finns någon musikal att gå på en solig och varm vårkväll, ja då får man välja att gå på en konsert med musikalteam. Och det är precis vad Josh Groban bjuder på den här kvällen. Han är ute på en turné som grundar sig i hans senaste skiva Stages som är just en samling av en del av hans musikalfavoriter. Man kan lite jämföra med Peter Jöbacks ”I love Musical” konserter och då är det här en liten light version av den. I avseendet att han bara har en gästartist (Louise Dearman) med sig, mindre symfoniorkester, mindre arena och längden på konserten. Den var knappa 2.5 timme med en 15 paus. Men röstmässigt är det ju inte någon lightversion som han bjuder på!

Kvällens konsert är alltså på relativt nya Stockholm Waterfront och det är första gången jag ser en konsert på Waterfront. En bra konsertlokal, rätt bra lutning på parketten. sköna stolar med bra benutrymme. Det enda som inte var så bra var väl att rätt tidigt in i konserten uppstod något konstigt ljud som fortsatte under hela konserten som inte gick att få slut på. Låt som något motorbrummande. Josh konstaterade att det var Phantom on Waterfront som var i action.

Konserten innehöll främst låtar från albumet Stages men han bjöd även på några andra och det var en bra blandning av musikalhits och lite mindre kända, t ex ”Asthonishing” från Little women, som Louise sjöng. En riktigt bra låt! En musikal att se till att man ser vid tillfälle. Dessutom kul att han valt att sjunga vissa låtar som normalt framförs av kvinnor, men som han sa en bra låt är universell.  Louise är den enda artisten som har sjungit både Glinda och Elphaba i Wicked så självklart fick vi höra en fantastiskt bra ”Defying Gravity” med henne. Men hon var ju där för att göra några duetter med Josh. Så i första akten blev det lite Phantom, och i andra akten blev det ur Carousel. Bra duetter bägge två.

Han hade också bjudit in en lokal kör och tillsammans med dem bjöd han på ett par av kvällens absoluta höjdpunkter. Anthem (Chess) som var så fantastisk bra så det var tur att det var paus efteråt och sen You never walk alone (Carousel). Väldigt mäktig den också.

Ska jag plocka ut några andra favoriter från konserten så är det en helt fantastisk What I did for love (A chourse line), Try to remember (Fantastics), Bring him home (Les miserable), Les Temps Des Cathedrales (Notre Dame) och Not While I’m around (Sweeney Todd).

Men min absoluta favorit för kvällen är nog första extranumret som han sa att han aldrig sjungit live förut, förutom i något tvprogram, men att är man i Stockholm och har jobbat med Benny precis (något som kommer att släppas inom kort) så bestämde han sig idag för att lägga in den här låten. Så vi fick ursäkta att den inte var så inrepad. Men han ville gärna sjunga något från Benny och Björns andra musikal, Kristina. Och så får vi höra en helt gudomligt bra ”Gold can turn to sand”. Så det är en låt som inte tillhör turnén men som han bara inte kunde låta blir att sjunga för oss, och det tackar man verkligen för. Så bra.

Och det lär ju också dröja innan jag glömmer sista extra extra numret. Ja enligt turnéplanen är det Over the rainbow, Och det skulle det varit den här kvällen också. Josh tackar för sig, ljuset tänds upp, roddarna kommer in och börjar plocka ut lite grejor, orkestern håller på och plockar ihop. Men hela publiken står kvar och applåderar och jublar så efter ett tag kommer Josh in och säger att han aldrig någonsin tidigare har gått in på scen efter att han har sagt till om att det ska tändas upp, men nu kunde han inte låta bli. Och den här låten skulle han ju inte sjunga på turnén för det är ju inte någon musikallåt så han hade tänkt att han skulle låta den vila och har därför inte sjungit den under den här turnén. Så ännu en orepad sång, men han har ju gjort den många gånger så innan vi gick hem fick vi en underbar ”You Raise me up”.

En helt oförglömlig konsert med massa bra musikallåtar, roliga och intressanta anekdoter som Josh berättade och ett antal låtar som jag sent kommer att glömma.

Det enda som jag saknade var att han inte sjöng något ur musikalen Natasha, Pierre and the great Comet of 1812 eftersom Josh ska göra musikaldebut i den på Broadyway, premiär 14 november. Så det hade varit så kul att få ett smakprov på den. Nu nämnde han bara att han ska spela i den.

Men man kan ju inte få allt! Och New York är ju bara några timmar bort…..

P1090285P1090288P1090290P1090292P1090294P1090296P1090303P1090305P1090307