Så var det dags för att se ett genrep på Hedwig And The Angry Inch. Som alltid med genrep så är det en risk för att nåt inte funkar som det ska, att det blir omtagningar etc men jag måste säga att att förutom möjligen någon enstaka ordstakning av Ola Salo så flöt det på precis som en musikal ska göra. Så det verkade som det mesta satt där det skulle.

Hedwig är en modern rockig musikal som hade premiär på off Broadway 1998. Den handlar om Hansel som bor på östsidan i Berlin medan muren fortfarande finns. Efter ett könsbyte till Hedwig gifter hon sig med en amerikan och flyttar till USA för att komma bort från Öst Berlin. Året därpå faller muren och Hedwig är ensam och  frånskild i en husvagn och tar diverse olika jobb som barnvakt och sjunger samtidigt i lite olika källarlokaler för att överleva. Så börjar hon skriva låtar med sin unge älskare, Tommy,  och karriären tar fart, mer för honom än för henne. Hedwig bildar ett eget band och gifter sig med en annan ung lovande sångare för att han ska få flytta till USA, med motkravet att han bara får köra åt henne. Hela den rätt tragiska historien om Hedwig berättas av Hedwig själv, fantastiskt bra spelad av Ola Salo. En roll som passar honom helt perfekt både karaktärs och sångmässigt. Man blir verkligen imponerad av hur han kan komma ihåg dessa långa monologer som han håller när han berättar om sitt liv. På scen är han uppbackad hela tiden av sitt nya band (duktiga musiker) och sin make Yziak. Yziak spelas av Lisa Stadell och hon är helt superb. I stort sett i hela musikalen är hon hunsad av Hedwig och går omkring med en surmulen min och roddar runt på scen och fixar kläder åt Hedwig. Hon har en fantastisk röst och matchar Ola nog så väl i sångpartierna. Verkligen imponerande och kul att se henne i en större roll där hon får ta mer plats och sjunga mer.

Ola och Lisa imponerar verkligen stort! Det finns en och annan sång som är bra, men överlag är det en rätt skränig musikal musikmässigt och det är inte riktigt min favorit genre av musikaler. Hedwig har en del bisarra punkglamrock inspirerade klädbyten. Scenografin är enkel och samma under hela musikalen (enligt Hedwig rekvista som är kvar från Beck the musical som fick läggas ner efter första akten och gav möjlighet för Hedwig att uppträda ikväll). Lite kul att man på ett par ställen har lagt in lite hintar till olika svenska musikfenomen som t ex när Hedwig börjar sjunga på ”Guldet” till Yziak och säger att han följer ju henne som en hund…. eller när han pratar om Tommy och börjar sjunga på Carolas ”Tommy tycker om mig”.

Ola och Lisa bär upp hela musikalen, utan deras fantastiska insatser skulle jag bara komma ihåg den som skränig, Men gillar man skränigare/rockigare/punkigare musikaler, i still med American Idiot tex, ja då är det här en musikal man kommer att gilla under de 1.45 som den varar. En akt, ingen paus.

Ett genrep återstår för att finslipa på det sista, sen är det premiär den 6 maj och spelas maj ut. Men utifrån det här genrepet så finns det inte så mycket att jobba på även om en föreställning alltid vinner på att spelas några gånger. Men som sagt, redan ikväll var Ola och Lisa väldigt bra!